söndag 19 juli 2009

Fransyska

Igår lagade jag en något udda rätt. Efter att ha läst om ännu en kulinarisk exkursion på Kock Kattis härliga matblogg, så försökte jag mig på min egen variant. Jag tog upp en bit fransyska ur frysen, delade upp i grytbitar som lades i en marinad av 2-3 dl rödvin (hittade ett jättegott ekovin på systemet som fanns på miniflaska. Blev perfekt till marinad + ett kvällsglas till mig!) och 1,5 msk kanel (även det finns eko i de flesta butiker nuförtiden) i ett helt dygn.

Igår kväll tog jag fram härligheten, och gjorde följande:
- gjorde i ordning en kastrull med ett par dl vätska (grädde & vatten), bra med peppar, lite havssalt och ca 1 msk ekologiskt lantbuljongpulver
- fräste upp ett par nävar hackad champinjon, en skivad morot och ett par hackade knipplökar helt lätt, och lade i vätskan
- fräste upp allt kött (hällde inte med marinaden, utan lät rinna av lite kort) i smör och lade i vätskan
- lät allt bubbla på svag värme i ca en halvtimme
- serverade med skivad vitkål

Kanelen och rödvinet var två smaker som verkligen gifte sig väl, de förstärkte varandras positiva egenskaper. Under tillagningen doftade hela köket som ett pepparkaksparty, och jag ser fram emot portionen jag sparade till idag.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

8 kommentarer:

 1. Kanle är gott på kyckling också, prova att grilla med chili eller tabasco och kanel.. mums!

  SvaraRadera
 2. Åh, måste provas, tack för tipset! :)

  SvaraRadera
 3. Mmmm, det lät gott! Det vinet är för övrigt jättegott att dricka till maten :o) Köpte deras vita på prov härom veckan och det var helt ok det med. Ett ganska sött, inte speciellt torrt vin. Alltså, mkt lättdrucket sommarvin det också.

  SvaraRadera
 4. Misstänkte det! Tog det där glaset på kvällen bara sådär när jag lagt in marinaden, och blev förvånad. Har svårt för mycket rödvin även om det är "fina" grejjer, när jag och maken var på vinprovning i Californien så hör man ni säga på videon från vinprovningen att det mesta smakade....golv... (förträngt detta såklart, men videobevis finnes alltså!), men detta var inte så muskligt liksom. Skall absolut testa det vita!

  Mitt No 1 favvo-ekovin är annars Bonterras vita, http://www.systembolaget.se/SokDrycker/Produkt?VaruNr=16632&Butik=0&SokStrangar=

  SvaraRadera
 5. Kanel passar faktiskt bra här och där; äter det ofta på vaniljglass - supergott!

  Jo, skulle spamma dig ang. coren:

  Hej! Du glömmer väl inte att du är med i anti-ostbågs utmaningen? En vecka har redan gått - visst är vi duktiga? Lite mera core i vardagen, och vi ska få en bättre hållning!

  SvaraRadera
 6. Det lät både spännande och gott!
  Vinet ska testas. Tack för tipsen!

  SvaraRadera
 7. Snorkis: tack för spammen, härliga takter!

  SvaraRadera
 8. Gud vilken tur att du gillade det Mikkan!! Jag hann nästan bli nervös under marineringen.. Men nu är jag lugn igen och ska försöka testa vinet i veckan!

  SvaraRadera