tisdag 21 juli 2009

Colting från Kitsch!


Som jag har letat! Köpte nyligen (sannolikt sist i hela lowcarb-världen, många har hunnit hylla den redan, men ändå) triatleten Jonas Coltings bok om träning och hälsa, Jag vill ju bara se bra ut naken. Skall bli spännande läsning, jag har precis börjat. Egentligen har jag framförallt varit på jakt efter kokboken med samma titel, men det har varit stört omöjligt att hitta den, slut från förlaget är beskedet man får vart man sig än vänder. Efter att ha bläddrat i senaste Runners World på Pressbyrån, såg jag ännu ett av hans fina recept och greppade efter ett sista cyber-halmstrå. Jag gick in på själva förlagets hemsida, för att se om bättre besked fanns där. Mycket riktigt, där fanns en länk till en Stockholmsbutik som enligt utsago hade den inne.

Med noll förtroende för att de faktiskt håller sin hemsida kontinuerligt uppdaterad så slängde jag ändå iväg en beställning härom kvällen. När jag kom in från morgonpromenaden så låg den dock verkligen här. Fantastiskt, jag behöver inspiration, pepp, vatten på min matkvarn, mer kunskap, bättre mat, hela tiden framåt!

Colting är en sån där person som används i tid och otid i debatter om kost, på ett rätt märkligt vis. jag har sett att folk slänger in ett "Men vad har du att säga om Colting dåh" i diskussioner om träningsåterhämtning, om att äta kolhydrater eller inte osv, som om det är någon sanning att just han är den mest hälsosamma personen i universum. Det som är så härligt med Colting är dels att han (i) pratar om våra kroppars hälsa genom kost, snarare än behov av att "fylla upp" någon form av energidepåer med whatever vi kommer över, att det är kvalitet som gör skillnad och att vi alla får anpassa oss och lägga oss på en nivå som passar vår egen nivå av aktivitet, men också (ii) att han inte är intresserad av att vara någon form av galjonsfigur för LCHF-rörelsen. Skönt att han inte drar sig för att bita ifrån.

Det är patetiskt att se hur personer i kommentatorsfält hos Kostdoktorn nästan börjar racka på Coltings kostvanor, säga att han äter för mycket kolhydrater osv, när de själva är alltjämt halvplufsiga soffpotäter i jämförelse med honom, Mr Ironman liksom. Det finns ibland ingen hejd på kolhydraträdslan hos många LCHF:are på nätet, medan Colting framhåller att low carb inte betyder no carb, och det tycker jag känns rimligt och klokt. Visst tar han fajten mot margarinreklamer och idén om att havregrynsgröt med lingonsylt är det som bygger en god atlet men han är uppfriskande nog både en person som ju bevisligen kommit långt på sin idé och således innehar ett stort förtroendekapital, och dels ingen fanatisk purist.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

6 kommentarer:

 1. Jag har också den boken i pocket form och nu och då tar jag fram den för där står många bra sanningar !

  SvaraRadera
 2. Aha! Pumpafrön var det ja! Tack, det föll bort :) Intressant bok och första gången jag hör om Colting - och du skriver inlägget klokt. Att vara extrem att något håll tror jag kan vara farligt, kroppen är en bra fighter eller hur? Men för mig handlar det om att vara mätt längre än en timme efter måltid och på så sätt blir lchf frukostar ett bra alternativ! Har nog fått i mig för lite protein på sistone - är jättetrött och på dåligt humör :(

  Kram
  E

  SvaraRadera
 3. Jag har den lilla boken, alltså inte kokboken. Riktigt bra. Är väldigt intresserad av hans recept så du får gärna lägga ut några :)

  SvaraRadera
 4. @Emilia: Colting förekommer ofta i lowcarbsammanhang, eftersom han är lite av en framgångsrik elitidrottare med annorlunda syn på kost. Kanske finns det många som honom som bara inte hörs eller syns dock, vad vet jag? Jag vill vara mätt länge, slippa behov av massa mellanmål, ha ett trevligt humör och inte godissugen, och det tycker jag att jag har fått i detta, najs! :)

  @Malin: jag kommer testlaga och rapportera här hur det funkar helt klart. Min respekt för upphovsrätten är dock stor, så om man vill ha recepten så blir det nog att gå direkt till källan känner jag. :)

  Kul att ni båda kikade in här, tack för det!

  SvaraRadera
 5. Jag köpte båda böckerna av Colting för ett par år sedan, då titeln föll mig i smaken, jag menar, det är ju precis så man (iaf jag..) tänker! ;)
  Kokboken har jag kvar, dock har jag inte testlagat något av recepten än. Men den andra boken föll mig inte i smaken alls, har så otroligt svårt för hur han totalt dissar att leva och må bra på vegetarisk kost.. :/
  Tack för tipset om LCHF-malta, jag testade det igår, och det var sjukt gott! :)

  SvaraRadera
 6. @Regina: jag har ju fortfarande boken framför mig, så jag har inte läst något om vegetarianism. Som jag ser det så är det fånigt att dissa vegetarianism, för det finns helt klart olika sätt att göra det där på, många grönisar äter inte särskilt hälsosamt, andra har stenkoll. Som med allt annat liksom.

  Själv var jag ju vegetarian i säkert 7 år. Var nöjd över det under tiden, samtidigt som jag allt eftersom gick upp i vikt och mådde kass av baljväxter och spannmål. Så, det funkar inte för mig längre, men så är det ju inte för alla!

  SvaraRadera