tisdag 16 juni 2009

Måltidstips: Frukost

Efter att ha fått ett gäng frågor det senaste om hur man skall lägga upp en lågkolhydratkost enligt mitt tycke, kommer här några idéer i en serie inlägg. Jag kan ju berätta hur man kan tänka, såsom jag brukar göra, det kanske kan ge lite uppslag om man är nybörjare. Grunden är att plocka bort de stora kolhydratkällorna i kosten och öka upp mängden fett man vanligtvis äter. Bort går alltså allt mjöl och gryner, pasta, ris, potatis och quinoa. Alla måste känna efter själva på vilken nivå man vill lägga sig. Det är bra att ha ett riktmärke, det hjälper när man handlar. Max 5g kolhydrater/100g livsmedel är en vanlig gräns, där jag själv legat sedan februari, men i ett längre perspektiv tänker jag snarare börja gå på 10-15g/100g. Alla kolhydrater är inte likadana, det är skillnad på snabba och långsamma, mellan raffinerat socker och socker i grönsaker osv.

Kom ihåg att low carb inte betyder no carb, det är en rätt vanlig missuppfattning på nätet och LCHF-bloggar, att det optimala är att inte få i sig kolhydrater alls, och för att nå det gör många t ex s k "äggmjölk" (ägg och varmt vatten mixat med smör) för att undvika sockret i vanlig mjölk. Jag försöker hitta en balanserad kost som inte bygger på en majoritet kolhydrater, men vill inte vara del av hetsen där det ses som ondskan på jorden. För en frisk människa är det galenskap, har man sedan metabolt syndrom eller diabetes så är det ju en annan femma.

Till frukost äter jag själv i princip alltid ägg i någon form. Vanliga smörstekta ägg med en sallad går fint, bacon är ju schysst till om man gillar det. Kokta ägg tillsammans med avocado, några räkor alt kallrökt lax och en klick majonäs. Äggröra går supersmidigt och kan varieras genom att ha en klick färskost i. Omelett tar något längre tid att göra, kräver lite tålamod för att bli krämig, men är också gudomligt gott och dessutom mycket mättande. Går att variera hur mycket som helst, mina favoriter är svamp+lagrad ost, broccoli+ädelost eller spenat+räkor+parmesan. DN har publicerat en diger lista över omelettvariationer som kan hålla en sysselsatt ett tag.

Annan god frukostmat är smoothie. Bär är nyttig mat som har en lägre sockerhalt än annan frukt, så jag använder oftast det. Det är lättast att ha tillgängligt i frysen och är mer näringstätt. Jag använder turkisk yoghurt och brukar ha nån matsked linfrön eller hampafrö i. Man kan krydda med nyttigheter som kanel, kardemumma, citronskal, vaniljstång eller färsk riven ingefära. Om du inte vill ha yoghurt som bas så funkar avocado eller bladspenat också jättebra, eller nötter (typ cashew + sockerfritt jordnötssmör) och havre/mandelmjölk, bara att experimentera fram bra konsistens och smak.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

3 kommentarer:

  1. Men hur håller du dig mätt? Utan tillräckligt kolhydrater blir jag bara jättehungrig och för blodsockerfall...

    SvaraRadera
  2. vanlig god ekologisk röd mjölk som är så gott:)

    SvaraRadera
  3. @Sussi: jag vart förvånad själv, men att hålla en högre fetthalt i frukosten än innan, i kombinationen med avsaknaden av kolhydrater har gjort att jag (efter en tillvänjningsperiod på ca en vecka) håller mig mätt hela vägen fram till lunch istället för till halv tio då jag alltid behövde ta en stöd macka tidigare. lite ost i omeletten, steka i smör, några nötter, avocado osv, ger mig den där mättnanden.

    @Monica: älskar också mjölk, sannerligen gott!

    SvaraRadera