fredag 5 juni 2009

Morgonstund har pepparrot i mund


I morse prövade jag äggröra med färskorst till frukost, något som härliga Anna skrivit om flera gånger. Knäckte två stora ägg i en panna på rätt svag värme, klickade i 2 msk pepparrotsfärskost och rörde runt. Jag köper ICA:s egna märke, för den har som en mousseliknande konsistens, mycket härligare än Cantadou, Philadelphia och liknande färskostar tycker jag. Härlig och bra start på dan tillsammans med lite grönsaker och den antioxidantkick som passionsfrukten ger.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

3 kommentarer:

 1. Tack för tipset!
  Det måste jag prova..
  Ha en skön kväll.

  SvaraRadera
 2. Har precis hittat hit och läst från början till slut.
  Ser så himla lätt och framförallt gott ut.
  Har en fråga: hur startar jag LCHF? Har många kilon att tampas med och har kört Rivstart i evigheter nu men står helt still och kämpar 1 kg upp och 1 kg ner inget händer.

  Hur ska jag hålla reda på kolisar/fett etc? Hur mkt ska jag hålla mig till för att kroppen ska börja ta på kilona? Har du lite tips o råd för oss nybörjare? Är inne o läser på många LCHF bloggare nu nämligen.

  SvaraRadera
 3. Hej anonym, jättekul att du hittat hit och gillar det du ser! :)

  Jag måste säga att lågkolhydratkost för mig inneburit en allmän skärpning i detta att faktiskt laga mat, nödlösningen mackor finns liksom inte längre, så jag har börjat planera en smula mer och helt enkelt ta hand om mig själv och mitt välmående. Antar att det kom som en del av en känsla av att jag ville göra något åt min kost och min hälsa.

  Jag har aldrig hållt på och vägt maten min, räknat kalorier eller antal gram kolhydrater per dag. Visst finns det de som tycker att det krävs för viktnedgång, men jag har varit ute efter att hitta en kosthållning som funkar i en vardag där man har annat att tänka på också.

  Principerna är enkla: jag äter ingen mat som är kolhydratrik. Pasta, ris, potatis, bulgur, mjöl och gryner har helt försvunnit. I början fick jag klura på hur jag skulle ersätta detta, men när man väl börjat så går det lätt att experimentera. Om du äter en bit fisk till middagen, så ät sparris till, en vitkålssallad, borccoli eller blomkål, och gör såsen på riktig creme fraiche istället för en lättvariant. En hög fetthalt i kosten betyder att du blir mättare snabbare, det märker man efter ett parveckor när aptiten reglerats.

  Jag äter mig alltid mätt, men behöver inte längre några mellanmål eftersom mitt blodsocker är lågt konstant, så det blir 2-3 mål mat per dag istället för 4-5. Jag äter fortfarande mycket grönsaker, men väldigt lite frukt. Om jag vill ha något sånt så tar jag bär eller typ passionsfrukt/kiwi istället.

  En bra tumregel är att inte äta livsmedel som innehåller över 5 g kolhydrater per 100g. Om man kikar på mat ur det perspektivet så ser man snart vad som funkar och inte. viss korv t ex går alldeles utmärkt, andra är rena rama "fällan" då det innehåller potatisflingor och dylik utfyllnad.

  Om du vill kan jag publicera lite förslag på matsedel, för att ge en känsla av hur det kan se ut? Jag har gått ned 0,5-1 kg i veckan på min kost, och inte levt extremt på något vis.

  SvaraRadera