tisdag 9 juni 2009

Ugnsockupering i hela 24 timmar!


Jag älskar mandel. Visst är kolhydrathalten lite högre i dem än i vissa andra nötter och frön, men så strikt lowcarb:are är inte jag. Nötter och frön ger så otroligt mycket njutning och sätter guldkant på tallriken, yoghurten, tv-kvällen, you name it! Efter vad jag har läst om mandel dock så innehåller det naturligt vissa ämnen som inte är helt nyttiga för oss människor som är bra att rensa bort innan man mumsar. Så, det senaste dygnet har ugnen stått på under mycket svag värme för att sakta rosta de mandlar jag låtit ligga i vattenbad över natten. detta för att behålla alla näringsämnen och inte förstöra mandlarnas fett i rostningsprocessen. Läs själv hur du gör här, busenkelt! Det blev otroligt gott, en mild och spröd rostad känsla. Eftersom mandlarna ligger i blöt innan torkningen så sväller de upp och blir därigenom mer porösa.

Rena rama raw foods-verkstaden här hemma alltså, torkugn nästa?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

4 kommentarer:

 1. Anonym sa...
  Gott! Men jag blir rädd av en del termer i receptet: "ekologiska" mandlar, 2 msk "oraffinerat atlanthavs"salt, och så paradnumret - "Filtrerat vatten". Det luktar ortorexi lång väg... Måste man vara så där duktig? En påse mandlar från affären, salt som man har hemma och vatten från kran, vad kan bli fel? Slapp a`!

  SvaraRadera
 2. Tänkte inte på att poängtera att jag är en rätt avslappnad typ som körde just kranvatten och vanligt salt från vilken butik som helst, tillsammans med en påse av icas mandlar. :)

  SvaraRadera
 3. Rostade mandlar gillar jag! Fast jag kör dem i ugnen på högre värme. Och ibland tillsätter jag pyttepyttelite liquid smoke (fast är kanske inte så hälsosamt).

  SvaraRadera
 4. Liquid smoke är härliga grejjer tycker jag också! :) Fast jag har bara använt i marinader och till tofu innan.

  SvaraRadera