onsdag 24 juni 2009

Måltidstips: Mellanmål


Som en fortsättning på genomgången av hur man kan tänka low carb/LCHF i sin kost så tänkte jag skriva lite om mellanmål. (Tidigare inlägg är tips på frukost och middag)

Innan jag gick sänkte kolhydratnivån i min kost så hade jag stora behov av mellanmål, ofta och på kort varsel. Jag åt hemma på morgonen, t ex naturell yoghurt med frukt och müsli, och vart trots en latte på jobbet svinhungrig på förmiddagen innan lunch. Hade alltid med en macka, tog en extra frukt, och det var samma visa på eftermiddagen. I dagsläget, när jag äter en kolhydratfri frukost hemma och har bytt ut latten mot espresso med en slatt grädde, så är jag ibland inte ens hungrig till 12 utan kan skjuta på lunchen vid behov. Jag är inte längre som Skalman med mat- och sovklockan, och det är en underbra frihet!

Mellanmål behövs dock trots allt om det kommer dröja med lunch eller middag, man är ute och rör på sig, åker tåg eller vad det nu kan vara. När mackan försvinner ur ens liv, som i alla fall för mig alltid varit en trofast följeslagare i livet, så kan det vara svårt att först se hur annan mat skall bli lika smidig. Jag har följande tips:

På jobbet: här går det ju att förbereda en smula, köpa i förväg och ha ett stash med schyssta saker vid behov. Jag har alltid nötter på plats, äter främst paranötter som klår alla nötter vad gäller låg kolhydrathalt i förhållande till fetthalt. En del nötter ligger uppe på 15g kolhydrater/100g, medan paranötter ligger på klädsamma 3-4 g/100g (beror lite på märke och tillverkade). De är dessutom riktigt mineralrika, och för vegtarianer (och än mer för veganer samt personer som inte äter ägg) är det en viktig selenkälla. Ibland har jag också ett kokt ägg eller en avocado med mig hemifrån, och behöver jag ett större mellanmål så har jag nån burk makrill i tomatsås liggandes. En bit god ost är också finfint och kräver noll tillredning.

På stan: lite svårare att ta saker på volley här, men det går absolut. Numer finns många olika blandningar av nötter och frön att handla på pressbyrån, men det är stor skillnad på innehåll. Jag köper de blandningar som innehåller så lite torkad frukt som möjligt, det är i princip alltid sötade produkter. Naturell yoghurt finns numer på många ställen i portionsbägare. Andra grönsaker som funkar bra att äta på stående fot är rädisor, sockerärtor och coctailtomater och nu under sommaren så finns ljuvliga körsbär/biggaråer i handeln. (det är definitivt skillnad på sockerhalt i olika grönsaker, frukter och bär, en del verkar t ex inte tycka att tomater är ok, medan jag blandar lite mer friskt på grönsaksfronten)

4 kommentarer:

 1. Superfint kort!!! och tack för alla tipsen. Jag måste bli bättre på att stasha upp på jobbet alltså. Fast efter semestern..

  Mikkan: finns det en Renée Voltarie butik i Stockhom och i så fall var? Ska dit en sväng på semestern. Ska du ha semester nån gång eller kan vi kanske till och med ses där???

  SvaraRadera
 2. Åh, tack! Bigarråerna har ju en så underbart djup färg nu!

  Ang Voltaire så finns hon mest lite här och var, på ICA och Hemköp nära mitt jobb, men jag beställer från hennes hemsida i lite större kvantiteter. På hemsidan finns massa mums som jag inte hittat i butiken också.

  Jag är kvar i sthlm i nästa vecka också, sen tillbaka i aug. Så, om du är här då (dvs inte ijuli, då är jag hemma i gbg) så ses jag gärna! :)

  SvaraRadera
 3. Nej, då gick det inte. Det var himla synd! Men man vet aldrig, rätt var det är så blir vi sugna på flumride och åker till Götelaborg i stället!!

  SvaraRadera
 4. Ja, hör gärna av dig då, vore kul! :)

  SvaraRadera