söndag 21 juni 2009

Måltidstips: Middag


Efter mina frukosttips, kommer turen till lagad middagsmat hemma. Hur gör man om man vill käka low carb? Min erfarenhet är att det är superenkelt när man väl tänkt om gällande hur ens tallriksmodell skall se ut. Proteinmängden behöver, om du äter "normala" mängder sedan innan, inte korrigeras nämnvärt. Däremot så behöver pastan/riset/bulgur/quinoan/potatisen osv bytas ut mot bra alternativ. Du behöver finna mättnad på annat håll om kolhydraterna skall hållas nere, och det är där fettet kommer in i bilden. Fetthalten i måltiden behöver inte höjas särskilt mycket för att du skall ersätta kolhydratmättnaden; gör såsen på riktig grädde eller creme fraiche istället för lättprodukter, ha en klick majonnäs till fisken, en klick smör på varma grönsaker, gör kryddsmör till kött, gör thaigrytan på kokosgrädde istället för kokosmjölk light, marinera grönsaker i bra vegetabilisk olja, våga stek i riktigt smör, ha ost i gratängen eller omeletten. Mättnaden från fettet håller i sig längre än mättnaden från kolhydrater, och blodsockret hålls lägre och mer stabilt, vilket påverkar dagens ork och aptit till det bättre. Maten behöver absolut inte bada i smör, men om jag går till mig själv så har jag alltid tidigare strävat efter att minimera allt fett i måltiden och det har jag mått bra av att komma ifrån.

Jag ser också till att äta rikligt med mättande grönsaker som har låg kolhydrathalt till maten, skippar vattnig sallad och gurka. Min potatis på tallriken är numer snarare vit/rödkål, broccoli, blomkål, haricot vertes, vaxbönor, sparris, svamp, oliver, spenat, zuccini och avocado. Om man alltid har lite sådana grönsaker hemma, så är det lätt att svänga ihop något. En svampstuvning, gratinerad zuccini, råkostsallad på blomkål, wokad savoykål, förvällda haricot vertes med smör, guacamole, tapenade, pesto, variationerna är oändliga och matlagning känns minst lika inspirerande!

Några middagsidéer from the top of my head:

- Wokade grönsaker (svamp, lök, kålgrönsaker) med curry och kokosmjölk
- Grillad kyckling med broccoli och sås på tapenade och creme fraiche eller en cole slaw
- Spenatsoppa med ägghalvor
- En köttbit med svamp- och gräddsås, groddar och haricot vertes
- Stuvad vitkål/blomkål och varmrökt lax eller kryddig korv/isterband
- Stekt lax med sparris och citroncremefraiche
- Omelett med spenat och någon god ost (chevré, feta, västerbotten, parmesan, you name it!)
- Sallad på tomat, oliver, basilika, rödlök, olivolja och mozzarella
- Färs (finns ju soya om du är veggo) med tacokrydda, guacamole, riven ost och alla upptänkliga grönsaker du gillar
- Fyll urgröpt zuccini med vad du vill (en färssås, svampstuvning osv) och gratinera med lite ost i ugnen
- Stekt fisk med skivad vitkål och sås på dill och grädde direkt i pannan
- Stuvad spenat och kyckling
- Soppa med asiatisk touche, på t ex blekselleri, tofu och ostronskivling
- Räksallad med ägg

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

2 kommentarer:

  1. mmmumz så många goda förslag!

    SvaraRadera
  2. Tackar, kul att du tycker det! Man skjuter ju lite från höften nu för tiden, improviserar och det går fint, men det är svårare om man är ny, då är man ju ute och letar mycket tips också, tänkte jag.

    SvaraRadera