tisdag 31 mars 2009

Ljuvliga mejeriprodukter

Efter att ha sökt med ljus och lykta så fann jag igår på NK ICA ett paket av den ekologiska filmjölken från Saltå/Järna Mejeri. En kollega berättade häromveckan att de säljer både fil och mjölk, och att detta är något utöver det vanliga. Och by God, det var det verkligen! Filen har sin naturliga fetthalt och när man smakar den fattar man hur "tillfixade" vanliga mejeriprodukter är. det smakar så otroligt mycket, med toner av creme fraiche. Snacka om guldkant på frukosten, fil och hallon håller mig lycklig hela dagen.

Mjölken vill jag också gärna ha tag på, samt den creme fraiche de enligt hemsidan producerar. Nästa gång jag är i Järna får jag handla på mig till både mig och nära och kära!

På sajten antroposofi.info skriver de såhär om mejeriverksamheten i Järna:

Järna Mejeri
Järna Mejeri producerar Järnaosten, en hårdost av biodynamisk mjölk från Nibble Gård helt utan andra tillsatser än syrakultur, löpe och salt. Här tillverkas också vitlöks- och pepparrotskryddad kvarg som säljs över hela landet. På Konsum och ICA i Järna, i Nibble Trädgårdsbutik samt i den egna lilla mejeributiken kan man dessutom köpa färsk mjölk och ett sortiment av andra mejeriprodukter som är exklusiva för den lokala marknaden. Råvaran kommer från biodynamiska gårdar i Järna. Järna Mejeri äger en lokal på Nibble Gård med en enkel men flexibel utrustning för tillverkning av hårdost, färskost, färsk kvarg och med paketeringsutrustning för att sälja färsk mjölk. Dessutom en lokal som är specialiserad på att tillverka pepparrots- och vitlökskryddad kvarg – som har en naturligt god hållbarhet.
TEL 08-551 505 88


Man får verkligen hoppas att produkterna såsmåningom kan leta sig in i Stockholm åtminstone, och på sikt även ut i landet - eller vad sägs om en filial i Göteborgstrakten som kan leverera lokalproducerat även där? ;)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

2 kommentarer: