tisdag 5 januari 2010

Grönkålspaj

Gå direkt till receptet.
Grönkål är en av mina favoritgrönsaker. Den är otroligt vacker, växer i stora breda buketter och lyser upp vintern. Jag använder den till allt möjligt, soppa, pesto och mest av allt: paj.

Jag har ett favoritrecept, en paj som ofta hamnar på julbordet hos oss, men som också hänger med på kräftskivan eller buffébordet året om. Alla älskar den trots (tack vare?) dess enkla smaker. Jag har dessutom trixat till degens kolhydratnivå så att det skall passa mitt sätt att äta bättre.

Pajdeg:
/ 200 g smör / 2 tsk örtsalt / 2 msk pumpakärnor / 2 msk oskalade sesamfrön / 2 msk skalade hampafrön / 1,5 dl grovt mjöl, t ex graham eller dinkel / 1 äggula /

Kör i mixer så att nötter och frön krossas och blir ett med de andra ingredienserna. Tryck ut i pajform, nagga lite med en gaffel och låt stå kallt en stund.

Fyllning:
/ 250-300 g strimlad och förvälld grönkål (går bra med fryst också) / 2 strimlade rödlökar / smör / salt&peppar / 2 dl valnötter /

Fräs grönkål och lök på medelvärme i smör tills dess att löken har blivit mjuk och fin, salta och peppra. Hacka valnötterna.

Äggstanning:
/ 3 ägg / 2 dl grädde / 2 dl mjölk / 2 dl riven stark cheddar eller västerbottenost / salt&peppar /

Pajskalet förgräddas i 225 grader i 10 minuter. Lägg sedan i grönkålsröran, toppa med hackade valnötter och häll över äggstanningen. Grädda mitt i ugnen tills äggstanningen har stannat, ca en halvtimme.Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

10 kommentarer:

  1. Det låter riktigt gott! God fortsättning Mikaela. Hoppas att du har fått en fin start på det nya året. Kramar

    SvaraRadera
  2. Det pajskalet måste jag testa. Och så förvånad jag blev när jag såg bilden på pajen; hade liksom förväntat mig en grön grej, men med rödlöken blir det väl den färgen. Hoppsan, så hungrig jag blev plötsligt...

    SvaraRadera
  3. Jag förlorade min grönkålsoskuld nu i julas och nu känner nu suget efter mer.
    Tack för inspirationen och ditt läckra tips/recept!

    SvaraRadera
  4. Nejnej, linsknäcke är ett knäckebröd med linspålägg på :) Trevlig blogg förresten!

    SvaraRadera
  5. Hej!
    God fortsättning på det nya året! Vilken härlig blogg du har, hittade den genom matbloggstoppen och jag kommer definitivt att titta in här fler gånger!

    Om du har lust så kanske du kan titta in på min blogg där du kanske hittar något nytt recept? ;)
    Du får också jätte gärna lämna en kommentar om vad du tycker om bloggen och gärna ge tips om vad jag kan göra bättre !
    Ha det bäst!
    Kram Daniella.

    SvaraRadera
  6. Oj vilket toppen recept på pajdeg!!! Jag vill gärna ha pajskal och inte omelettbotten. Nu börjar med nya low carbliv, går in i den hemska avvänjningsperioden nu...

    SvaraRadera
  7. Tips för grönkål: Jag brukar göra en sallad på fräscha kidney beans, rödlök, tärnad tomat och fint hackad grönkål samt dito persilja. Serveras med en vitlöksvinaigrette eller senapsvinaigrette.
    Jag tycker den inte bara blir god utan även vacker. Fina färger.

    SvaraRadera
  8. @Åsa & Snorrkis: kul att se träningsbloggandets drottningar här! Riktigt najs blev detta, bra med mycket nötter för er som tränar järnet! :D

    @kari: åh, det är den bästa oskulden att förlora. Passa på att förlora dig i grönkålens möjligheter nu medans det är säsong!

    @Anna: aha, tihi, det hajjade jag inte. Tackar så mycket- detsamma! Kul att ha hittat till dig!

    @Daniella: absolut, skall kika in hos dig!

    @Kristin: tell me about it, vi kan ju peppa varann lite, jag gör värsta detoxdagarna just nu, samtidigt som mannen jag bor med inte allt är på samma ställe utan kanske peakar i mumskonsumtion just nu. Snacka om utmaning!

    Nå, nötter och frön funkade asbra i degen. Min nya matberedare lyckas också verkligen slå sönder alla frön och göra en deg av det hela, har nog mycket med det att göra.

    Har hittat ett mjöl av tigernötter som är lite söta i sig som man nog kan använda till dessertpajer utan att tillsätta socker. Återkommer efter experiment!

    @Stefan: det där lät grymt fint, både gott och vackert! jag älskar att göra vinägrette på färsk vitlök, finriven och stark, mjam!

    SvaraRadera
  9. Jag äter kanske inte helt ren lchf, åt bönor igår och har knaprar lite nötter men det är ändå långt ifrån glass, läsk, chips och pizza. Jag försöker tänka som att det jag avstår nu för att hamna i balans innebär att jag kanske om ett halvår kan äta en pizza nån gång, eller få dricka en läsk. Igår var jag på en träff hemma hos en vän och vad hade de köpt om inte fruktsoda och chips men jag tog inte ett enda, jag var väldigt hungrig men stolt på vägen hem!

    SvaraRadera
  10. Så jättegod. Den kommer jag att göra fler ggr.Tom resten av familjen som inte är speciellt förtjusta i grönkål tyckte om den.

    SvaraRadera