torsdag 10 december 2009

Även jag äter upp

För ett par veckor sedan såg jag uppropet för att äta mer och slänga ut mindre av maten vi köper hem på bloggen Kumminosten. Jag nämnde detta slöseri själv för någon månad sedan. Tidningarna skriver om det titt som tätt, och sopdykare figurerar som någon form av undergroundaktivister som på nätterna är ute och norpar hem det som framförallt butikskedjorna dömt ut som för gammalt för handeln. (De kallar sig för friganer, freegan heter det på engelska)

Jag ger er igen länken till artikeln som etc publicerade i somras om saken, där det framkommer att vi som enskilda privatpersoner slänger kring 100 kg mat varje år, mat som egentligen går alldeles utmärkt att äta upp. I DN pekar man på en bov i dramat som jag verkligen själv jobbat med: att vi handlar för mycket. I butiken får vi ofta förmånliga erbjudanden som innebär att vi köper på oss lite mer än vad vi tänkt. Nu mer funderar jag kritiskt kring de flesta inköp. Jag är sugen på ett kycklinglår till kvällen. Det är billigare att köpa ett tvåpack, såklart, men innan jag köper det så funderar jag på om jag kommer äta upp det andra inom ett par dagar. Är jag borta de nästkommande kvällarna och jag luncher planerade ute så kommer stackars extramaten bara ligga där för att sedan hamna i soptunnan. Det är ingen särskilt belastning att fundera kring sådant här, en vanesak.

Nu plockade pickipicki över matfacklan, hon visar vad hon lagar av sina rester och ber oss göra samma sak. Kan jag väl. Jag hoppas att du också gör det?Soppan från häromdagen har tjocknat till i kylen och funkade utmärkt som en puré till isterbanden som jag köpte billigt i min butik (kort datum). Till dessa åt jag en sallad på persilja (från peston ovanpå sötpotatissoppan), avocado som vart över från tacobiffarna och resterande svarta bönor från samma matlagningssession.

Lingonen som blev över efter tryffelmakandet i helgen har suttit fint i morgonfilen, och den delade limen som jag hade till tacobiffarna har piffat upp grönsaker hela veckan.

Andra generella tid är att använda gammalt bröd i tomatsåsen, frysa in överblivet vin som iskuber till såser när andan faller på, att göra soppa på lite vissna grönsaker, skära ned nån överbliven kokt potatis i omeletten (vari man också använder nån äggula eller -vita som blivit över när man bakat). Spenat och ruccula blir trista att ha i sallad efter ett tag, men funkar bra i t ex en pannkaka. Jag köper utöver detta ofta varor med kort datum i butiken. En oöppnad paket mjölk eller grädde är fräsch längre än man tror, likaså kött, ost, för att inte tala om torrvaror. Gå på lukt och smak istället för bäst-före-datum generellt. Peace.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

6 kommentarer:

 1. Dumt och onödigt att slänga :). Jag slänger nästan aldrig något, tar till och med mat från jobbet istället för att det ska slängas. Billigt och bra för mig med quinoasallad, fiskgryta, köttbullar med mera i kylen :).

  SvaraRadera
 2. Tummen upp för dig! Ruccula hinner vi aldrig äta upp här hemma dom gånger vi köper det, nästa gång ska jag se till att dom slutar i pannkakssmeten. :-)

  SvaraRadera
 3. sedan jag slutade med kolhydrater är det sällan som det slängs mat.
  Även om det faktiskt blev slängt en broccoli.. typiskt..
  äggvita går jättebra att blanda med riven blomkål och göra "ris" utav..

  SvaraRadera
 4. @Frida: visst är det, men ofta tänker man sig inte för, utan hystar sånt som bara legat lite för länge utan att ha kollat ens om det är ok eller ej. I köttbullar kan man få ned mycket småplocksgrejjer som blivit över helt klart, fiskgryta och soppor likaså!

  @Tina: rucculan är ett bekymmer, så himla go när den är ny, men spänsten försvinner. Har den i smoothie också när den inte längre är lika fin. banan, mango, ruccula och ingefära är faktiskt en gudomlig kombo!

  @Hana: jag håller med, innan hade man ofta ris och bulgur över, svårt att bedöma mängd på sånt där.

  SvaraRadera
 5. Bonusmat är ordet för rester enligt min mening: Nästan färdiglagat och redan betalt. Kan det bli bättre?
  Det som behövs är en nypa fantasi.
  http://lottabrinck.wordpress.com/2009/09/23/bonusmat-och-fyndhorna/

  SvaraRadera
 6. @Lotta: ett alldeles utmärkt ord, bonusmat! :)

  SvaraRadera