söndag 6 december 2009

Nya tider

Klassikern på mitt matbord som student och vegetarian var tomatsås till pastan. Nu nästan 10 år senare har jag helt andra vanor, och jag tar mig också tiden att laga även enkel mat så god som den ändå kan vara. Istället för tomatkross och lök i en kastrull i 10 min så gör jag numer såhär:

/ 2 burkar eller tetror med tomater, krossade, hela eller körsbärstomater / ett par trattisar / en gul lök / två msk tomatpuré / smör / ca en dl smulor av gammalt vitt bröd * / en halv tsk balsamico / en msk fin olivolja / en msk honung / tre klyftor vitlök / en halv chilifrukt / en tsk buljongpulver / ca en-två dl vatten / salt&peppar /

Fräs hackad gul lök, svamp och tomatpuré i en tjockbottnad kastrull. Häll i tomaterna. Vattnet i receptet brukar jag tillsätta genom att skölja ut tomatförpackningarna med vätskan och sedan i såsen, för att få med så mycket som möjligt. Smula sedan ned brödet fint.

Smaksätt med hackad vitlök och chili, balsamicovinäger, olivolja, honung, buljong, salt och peppar. Låt bubbla på mycket svag värme i någon timme. Smaka av kontinuerligt och justera kryddningen.

När såsen känns grym, ta av spisen, häll ca 3/4 i en blender och kör några sekunder. Blanda de båda tomatsåserna igen, så har du ett underbart krämigt tillbehör med några hela bitar av tomat i, vackert och gott.

* Som lowcarb:are så tycker jag ju generellt att det är bra att undvika extra kolhydrater i maten. Samtidigt så är just detta ett bra sätt att bli av med en bit bröd man har liggandes hemma som annars skulle åka i soporna. Brödet ger tomatsåsen ytterligare textur, gör den tjockare, men är ej nödvändig alls.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar