torsdag 9 april 2009

Riktiga smaker

Något fantastiskt har hänt med min gom under de 8 veckor jag varit LCHF:are: jag har börjat känna nya smaker. Tidigare har jag inte tyckt att riktig vaniljstång gör särskilt mycket smakskillnad om det inte är socker med i bilden som smakförstärkare. Allt eftersom tiden har gått har jag nu börjat ha lite frön i vispad grädde till mina kvällshallon, och det är otroligt hur det nu har vaknat till liv.

Jag har sedan tidigare ett naturellt jordnötssmör hemma från Kung Markatta. Tidigare har jag inte alls tyckt om smaken, tyckt att det smakat som tahini i princip, men nu! Jag upplever det på ett helt annat vis, tycker om smaken, saknar inte socker eller salt som innan.

Min morgonsmoothie har alltid innan innehållit vaniljyoghurt. Övergången till naturella fetare mejeriprodukter var svår, jag tyckte att det smakade surt, men nu så känner jag verkligen smaken av bären och tycker att det smakar lent och MYCKET.

Är inte detta märkligt, någon som har samma erfarenhet som jag tro?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

9 kommentarer:

 1. Hej! Tack för att du kommenterade i min blogg så jag kunde hitta hit! ;)

  Jag har upptäckt samma sak, jag som förut var hängiven saltoman märker att jag inte behöver salta maten och ibland krullar sig tungan vid tanken på bacon. Jag har inte lyckats sluta med lightsaften, men den är dubbelt så utspädd nu! Så småningom hoppas jag att behovet av sötma ska försvinna helt och hållet.

  SvaraRadera
 2. Vad spännande det låter. Inspirerande för mig som är så färsk i dessa sammanhang.

  SvaraRadera
 3. Jag har upptäckt samma sak!
  När jag sedan stoppar något sockrat eller ve och fasa, glutamatkryddat smakar det riktigt illa. Det blir för mycket helt enkelt.
  Visst är det härligt!

  Glad påsk!

  SvaraRadera
 4. @Suvi & Cattis: Vad roligt att se att vi har lite samma erfarenhet! Utvecklingen känns grymt kul, och härligt att se hur man kan få tillbaka sina sinnen också! Intressant även när jag testade en lakrisalgodis för nån vecka sedan. jag kände knappt saltet för allt socker, det riktigt stack på tungan, det trodde jag väl aldrig! :)

  SvaraRadera
 5. @Jerry: Det som händer med en sker snabbt, vilket är kul. Efter 8v har jag gått ned 6 kg, minskat 10 cm i midjan, fått stabila matvanor och mina smaker tillbaka. Så, hang in there, det är lite tufft i början men belöningen kommer snart!

  SvaraRadera
 6. Intressant :)

  Jag blev mkt mer känslig för salt har jag märkt. Jag saltar inte min mat öht.

  SvaraRadera
 7. Håller absolut med!
  Nu smakar allt HELT annorlunda, det blev nästan nya smaker på allt! -Men...såhär brukar inte *** smaka! och inte det här heller....
  Saltar inte maten längre, och som ni skrivit tidigare; bacon smakar verkligen superdupersalt numer. Det är konstigt.
  Men HÄRLIGT!

  SvaraRadera
 8. Åh, du låter som en kompis som slutade röka. ^^ Efter bara tre dagar så kom hon helt förundrad: "Alltså.. allting smakar mycket!" och var alldeles till sig över hur gott allt var. Det är som nu på hösten när det äntligen finns svenska äpplen igen, eller mina egenplockade blåbär. Bara skillnaden i lukt! Mmmmm... :)

  SvaraRadera
 9. kungmarkattas jordnöttssmör och taihini är dt stor skillnad på; smakar inte alls som deras taihini vilket är sjukt gott. Men visst blir smaklökarna mer känsliga när man äter mer rena varor

  SvaraRadera