söndag 26 september 2010

Maximal smakutväxling

Nu är det mustiga grytor som gäller överallt, i alla fall hemma hos matbloggarna. Jag återvänder till en familjefavorit som jag skrivit om tidigare, köttfärsgrytan med jordnötter inför veckan som kommer. Nya matlådor, nya kvällar på biblioteket eller jobbet. Denna gång modifierade jag receptet en smula efter vad jag hade hemma i kylen, samt försökte mig på ett litet trick, nämligen att skippa jordnötterna och istället tillföra hackad kycklinglever, som ger massor med smak! Dessutom hade jag lite kokta röda linser i kylen som behövde göras åt. Såhär gjorde jag:

/ 500g nötfärs (bland går också bra) / 150g hackad kycklinglever / 1 gul lök / 1 dl hackad svamp / smör / 1 riven morot / 3 dl riktigt tunt skivad eller riven kål / 2-3 rågade msk senap / 1 burk créme fraiche / soya efter behag / nymalen peppar / 1 dl kokade röda linser /Fräs hackad lök och hackad svamp, i mitt fall fina trattkantareller, i smör. Tillsätt grovt hackad kycklinglever (ett halvt paket, tror det är 150g, perfekt att frysa in andra hälften och ha hemma för snabb upp-piffning av gryta). När allt fått fin färg tillsätter du färsen och ser till att den blir genomstekt. Tillsätt riven morot och kålen (jag kör alltid med osthyvel, det blir perfekt!) samt de kokta linserna. Smaksätt med stark och söt senap av typen skånsk eller liknande, samt soya. Mal över peppar och låt grönsakerna bli mjuka i grytan. En burk créme fraiche ger bra textur och grytan är klar efter ett par minuters hopkok.

En sån här gryta blir otroligt smakrik med ingredienser som lever, senap och svamp, samtidigt som den blir billig utdrygad med linser, samt kål och morötter som är näst intill gratis såhär års. Många flugor i en smäll, och återigen: god mat behöver sannerligen inte vara dyr om man har lite fantasi!

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

8 kommentarer:

  1. Det här ser gott och spännande ut-kommer nog laga det här i en vegovariant med jordnötter och linser.

    SvaraRadera
  2. Spännande med kycklinglevern i. Numera jobbar jag mycket hemifrån, men jag kommer med glädje ihåg när jag varje vecka planerade mina matlådor för en lång arbetsdag. Jag brukade storshoppa på Möllan och sedan ha ett matlagningsrace i köket. Det fanns något väldigt skönt med att känna sig förberedd och att varje dag äta varierad lunch - för en bra peng.

    SvaraRadera
  3. @CrimsonAnna: ja, det är ju bara att ta typ hälsans köks ljuvliga frysta vegefärs istället (den är lätt godast tycker jag, vad tycker du?)!

    @AnnaB: matlådelivet är rätt trevligt ändå tycker jag. Har jag ett tufft schema så gör jag en smarrig soppa som jag tar med på termos med surdegsmacka, annars en trevlig plockmåltid kanske - har hittat matlådor med massa småfack så att man kan ha med sig tortillamaterial t ex! Mumsig trailmix till förmiddagsfika, och kaffetermosen såklart. Det går hur bra som helst! Jag har tack vare detta inte ätit ute eller köpt kaffe ute per än nån enstaka gång på en månad nu. *stolt*

    SvaraRadera
  4. Hej!
    I ditt recept Kycklinglös kycklingsoppa - så har di en bild med ett fint fat/tallrik. Vad är det för serie/märke/design/inköpt?

    SvaraRadera
  5. Va kul att du hittade havtorn. Som du säger så kanske busken skadas om man river av grenarna men tillväxten är ganska väldigt bra där vi plockar och jag har inte märkt någon nedgång av beståndet. Väldigt sött att du plockar med pincett..

    SvaraRadera
  6. @emma: hej hej, jag älskar den serien, det är en rörstrandservis som heter Tulpan som jag ropat hem några skålar och fat i på tradera!

    @torskpålax: sött och tidskrävande. :)

    SvaraRadera
  7. Hej!
    Jag har precis hittat hit och blev genast sugen på att prova dina recept. Är det någon speciell sorts kål till det här receptet? Jag tänkte genast vitkål, är det så du också har tänkt?

    SvaraRadera
  8. @ylva: hej och väälkommen hit! Jag hade rödkål hemma, annars hade jag tagit vitkål, funkar fint vilket som! :)

    SvaraRadera