fredag 10 september 2010

Äpplen och jivamukti

Sovmorgon. Yoga. Långfrukost med hemgjort mos på vildäpplen. Smaka på det!

Grymma kesopannkakor med kokos stekta i smör, riktigt med äpplemos till från äpplen jag hittat i skogsbryn, vid cykelbanor och på ängar här ute i Enskede. Vi har otroligt mycket äpplen av alla möjliga sorter här ute. Det är så mycket vildäpple det blir i stan, antar jag. I veckan gjorde jag ett busenkelt mos (utan hushållsassistent och hela kånkarongen), här är receptet på ett ungefär./ 2 liter skalade och rensade äpplen i bitar / 0,5 vaniljstång / 2 msk vatten / 1 tsk råsocker (gärna flor eller finströ) /

Efter den träliga biten, som är att skala, kärna ur och dela alla små äpplen, så åker de ned i en tjockbottnad kastrull. Splitta en halv vaniljstång och tillsätt tillsammans med sockret och vattnet. Låt bli varmt på försiktig temperatur, rör om då och då. När bitarna börjar mjukna så kan du mosa en del av äpplebitarna med manuell potatismosare (typ sån här alltså). Fortsätt så här, snäll temperatur under omrörning tills dess att allt är så mjukt så att det kan mosas upp. Och, svårare än så är det inte, lägg i en vacker burk och njut hela veckan lång!

Min burk är snart slut, snart skall jag plocka fler äpplen och göra nytt! Men först springer jag till skolan och sedan väntar en helg som gräsänka. Vi ses på kolonin!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

3 kommentarer:

 1. Jag ska ge mig ut och ragga både äpplen, päron och plommon hos mina grannar - jag är trött på att all deras underbara frukt ligger på marken! Du, vad hände förresten med receptet på din fattigmans cremé Ninon? Har jag missat den eller har du glömt den? :) Fredag idag, Bondens Marknad imorgon! Happy weekend! =D

  SvaraRadera
 2. Halleluja! Precis som Karl Bertil Johnssons ömma moder får jag något religiöst i blicken när jag tänker på all frukt som finns därute, redo att plockas. Jag gjorde precis som du kräm/mos på äpplen och hade på gröten..men mina var väldigt sura, vilket är något av charmen när man plockar vilda - man vet inte vilken sort det är, och jag behövde tyvärr ganska mkt socker.

  SvaraRadera
 3. @Plommonet: gör't, så lovar jag att komma igen med creme ninon! :)

  @Torskpålax: men ändå, du plockade iaf av det som finns ute, det är ju en fin sak. :)

  SvaraRadera