tisdag 21 september 2010

Lyxig ärtsoppa för en fattig

Jag lovade att berätta om min fattigmans-Créme Ninon som jag gjorde häromveckan. Riktig Créme Ninon skall göras på följande vis är jag lärd: en enkel och rak soppa på gröna ärtor passeras och toppas med champagne och lättvispad grädde. Jag hade inte mycket grädde och noll enheter champagne hemma men tänkte att man kommer långt med en mustig buljong. Utan champagne så är detta utmärkt finmat till vardags som trots allt bara kostar en spottstyver i råvaror!

/ 1 påse frysta ärtor / 8 dl vatten / 2 dl vitt vin / smör / 1 schalottenlök / 1 puck vegetarisk fond alt 1-2 msk lantbuljongpulver / persiljestjälkar / 1 dl grädde / salt&peppar /

Koka ihop grunden till soppan först genom att finhacka schalottenlök och fräsa i soppkastrullen. Blanda sedan i vatten och vin med fond alt buljongpulver, persiljestjälkar samt några korn peppar. Låt bubbla ihop under lock i närmre en halvtimme. Därefter kan du ta bort persiljestjälkar och pepparkorn och lägga i ärtorna. Soppan behöver aldrig koka härifrån, ärtorna skall egentligen bara bli varma. Toppa med grädde och mixa hela klabbet (blir bäst i omgångar, få hushållsassistenter klarar en sådan mängd på ett sätt som blir bra för alla inblandade). Kör hela soppan genom en riktigt finmaskig sil, så att du blir av med hårda skaldelar och får en slät soppa. Smaka av med salt och peppar och servera till ett glatt sällskap.

Bon apetit!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

10 kommentarer:

 1. Nu snackar vi riktigt fina grejer! Tack för det receptet, det tänker jag verkligen se till att pröva inom en snar framtid. :)

  SvaraRadera
 2. Hej!
  Du äter så mycket nyttig mat. Inspirerande!
  Kan inte du göra en topp 10 favoriter bland dina nyttigaste recept? Jag skulle gärna vilja ha 1-2 dagar i veckan där jag äter nyttigt, kanske tom raw foodsmen vet inte riktigt vart man ska börja. :-)

  SvaraRadera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 5. Himla gott det där. Gör den ibland i fattigmansversion och ibland lite lyxigare med Champagne och lite skaldjur.

  SvaraRadera
 6. Fattig men ändå så rik. Krya på dig!

  SvaraRadera
 7. Bra. Nu ska jag få arslet ur.

  SvaraRadera
 8. @Plommonet: det är världens snyggaste, dessutom!

  @Emma: hej hej, det där var ingen dum idé, jag skall fundera på hur jag skulle kunna göra det på bra sätt, återkommer absolut (förhoppningsvis inom ett par veckor)!

  @Stefan: synd att du tog bort dina kommentarer i efterhand, jag tyckte det var lite gulligt! :)

  @Johan: jag skall villigt erkänna att jag bara testat de fattiga varianterna hittills. ser fram emot en riktigt lyxvariant nån gång i livet!

  @Torskpålax: tackitack, jag mår mycket bättre nu, inte ofta jag blir sådär inibäng sjuk som i helgen. Man känner sannerligen att man lever då, iaf. ;)

  @Fredrik: gör't!

  SvaraRadera
 9. Det låter jättegott! Jag har alltid velat laga egen ärtsoppa och vilken bra idé att laga det med buljong istället!
  Kolla gärna in min mat- och träningsblogg där det finns många bra recept och tips!

  Kraam :D

  SvaraRadera