lördag 4 september 2010

Kycklinglös kycklingsoppa

Tema student under blogghösten kanske? Billig mat, mat som funkar bra i matlådan, mat som funkar på vägen mellan skolan och jobbet, mat som inte kladdar ned lagboken, mat som håller mig alert. En god kamrat att ta vid handen kommer bli soppa. Perfekt höstmat som går hand i hand med stämningen man är i när det blir en smula kyligare. Lätt att ta med också. Jag har köpt en schysst termos som tar 5 dl just för snabba luncher och jag spår att det kommer rädda mig i nöden mer än en gång.

Jag vaknade klockan sex idag helt av mig själv, lite som en liten tant - eller ett litet barn om du så vill. Efter att ha spelat lite mobilspel, tagit en lång dusch, läst DN, ätit frukost och pluggat lite så var klockan fortfarande bara barnet och alla andra låg fortfarande och sov. Så, jag plockade fram en tre-fyra kycklingskrov som jag samlat på i frysen och kokade en smakrik buljong. Detta blev första steget i min soppa, men det kan man ju skippa såklart om man 1) inte är en skrovsamlare 2) inte går upp klockan sex en lördagsmorgon.

2 liter buljong
/ 3 liter vatten / 3-4 kycklingskrov / 10 persiljekvistar* / 2 lagerblad / 10 pepparkorn / 10 sparrisskaft* /

Släng alla ingredienser i en stor gryta som tar minst 5 liter och låt bubbla på medelsvag värme i 2-3 timmar tills det reducerat och tagit ordentlig smak (det reducerar med ca 1/3). Sila av och släng alla urkokta ingredienser.

* Jag sparar de nedre sparrisbitarna man bryter av när man kokar sådant i frysen, likaså stjälkarna när jag använt bladpersilja, och detta plockade jag nu fram ur frysen. Det går absolut att byta ut mot annat som man har tillhands, t ex några morötter, stjälkar från knipplök osv.3 portioner soppa
/ 1 l kycklingbuljong / 2 dl vatten / 1 dl svarta puylinser / 1 morot / 1 lök / 2-3 dl hackad svamp / 1-2 dl grädde / curry / gurkmeja /

Låt linserna ligga i blöt i 20-30 minuter och häll sedan av vattnet. Skiva svamp och lök grovt, skär morot i slantar. Koka upp buljongen, späd den med vattnet och tillsätt svamp, morot, lök och linser. Krydda med curry efter behag och bättra på färgen en smula med gurkmeja. Låt bubbla ihop tills dess att linserna är helt mjuka, ca 30 minuter. Häll i grädde och mixa soppan slät. Bon appétit!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

2 kommentarer:

  1. TERMOS! Jaaa! Herregud, jag känner mig som första gången när jag förstod hur deritvatan funkade. Gud så mycket enklare mitt liv kommer bli efter det här (och mycket mindre kladdigt...)

    SvaraRadera
  2. HEJ Mikkan! :)

    Har du börjat på stockholms universitet som juriststudent? :)

    /KRAAM anny

    SvaraRadera