onsdag 15 september 2010

Konsten att bevara tomater

Jag tjatar kanske hål i huvudet på er här, men sensommar och höst är ju tid för konservering, bevarande av alla grönsaker, frukt och bär som växer nu (jag är faktiskt inte ensam om att snöa in på detta, vi är rätt många. Kolla in prettopyssel, t ex!). Jag tycker att det är spännande, man behöver läsa på lite och experimentera ganska mycket för att få till det. Att pickla allt man ser funkar inte tycker jag, metoderna man har behöver vara varierade för att man inte bara skall ha massa tillbehör av samma sort att njuta av inför vintern. Förutom att lägga in grönsaker i vinäger så är ju sylt- och saftkok bra sätt att bevara allt det vackra. Torka chilifrukter, örter, bönor och svamp i rumstemperatur, förväll lätt och frys in grönsaker som vaxbönor och broccoli, torka äppeltärningar och blåbär i ugn på låg värme, grilla grönsaker och lägg in i olja.Tomater gjorde jag en fantastiskt slowrostad sås på häromdagen, som hamnade i portionspåsar i frysen. Såhär gör du!

/ Massa tomater av olika sorter / Färska örter / Massa finhackad vitlök / Kallpressad olivolja / Salt&peppar /

Sätt ugnen på 100°C eller lägre. Halvera tomater och lägg i ugnsfast form. Strö över hackad vitlök och nyklippta örter, mal över peppar, sväng över lite salt, ringla över olja efter behag och sedan i i ugnen i flera timmar. Tomaterna rostas långsamt och smakerna utvecklas maximalt där inne i ugnen! När du känner för det, ta ut och tryck igenom dem genom en finmaskig sil så att skal och andra hårda saker försvinner. Frys in den dyrbara tomatsåsen och spar till kalla dar då du behöver pigga upp dig lite!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

10 kommentarer:

 1. Mmmmm, vad inspirerande! Om jag odlade själv skulle jag göra såna här saker!

  SvaraRadera
 2. Håller med Emelie S. Inspirerande. Roligt att läsa.

  SvaraRadera
 3. jo!
  Fullt upp!

  Visst är det underbart?

  SvaraRadera
 4. Nämen du, så gott och bara tanken på att plocka fram det ur frysen sådär lagom till advent eller så ... mmmmm :)
  Vad du grejar och fejar. Önskar jag hade hälften av din energi!

  SvaraRadera
 5. Jag tror jag lämnat samma kommentar på många matbloggar nu i höst, men det tål att upprepas: Finns det något vackrare än ett gäng svenska tomater i olika färger och former? Jag tror inte det.

  SvaraRadera
 6. Mmm, låter galet gott! Hade en tomatlagardag för ett par veckor sedan, vilket resulterade i "soltorkade" tomater, inlagda gröna, en massa tomatsås och hemgjord ketchup. Inte dumt alls!

  SvaraRadera
 7. @Emilie: en dag kanske du är där, med ditt egna fina växthus! :)

  @Stefan: tack! Fint att du kikade in. :)

  @Fjällmor: sannerligen kärt besvär!

  @åsa: jag är sannerligen periodare, ibland jobbar jag mer på en helg än jag gör nästkommande 2 veckor sedan.

  @tina: gud ja, jag håller verkligen med!

  @anna: oh, hur "soltorkade" du, i ugn på låg temp också? måste ta en halv evighet dock, tänker jag!

  @krinolina: :)

  SvaraRadera
 8. Jösses Mikkan! Precis den spark i baken jag behövde. Har gått och kollat in de svenska tomaterna på torget i ett par veckor och funderat på vad jag ska göra. Svamp, bönor, lingonsylt och äppelmos är färdigt. Nu ska jag banne mig ge mig på tomaterna också!

  SvaraRadera
 9. @hanna: välkommen hit, jag kickar gärna till många gånger i sånna här sammanhang - ut ma daj!

  SvaraRadera