onsdag 16 december 2009

Shoppingakuten: Granatäpplet

Jag tänker mig att många står i frukt- och grönsaksdiskar runt om i landet, vill handla nya grejjor men har ingen aning om hur man egentligen gör. I dessa tider när både frukt och grönt ofta besprutas hårt så kan helt omogna varor ligga framme. Jag har själv trillat i den fällan många gånger och känt mig både snopen och rånad väl hemma. När du väl öppnat varan så är det ju oåterkalleligt, och ett omoget granatäpple är ju inte superkul att tvinga i sig.

Sannolikt är den första instinkten att köpa det vackraste, slätaste granatäpplet, som det på bilden här till vänster. Ingenting kunde vara mera fel. Det är de fula och skrumpna som innehåller de vackraste pärlorna (se bilden nedan). Kan te sig lite ologiskt, men det fina är att det är just dessa fina (-fula!) exemplar som blir kvar till sist i fruktdisken, som affärerna rear ut (i tron om att de är dåliga?).

För att testa om ett granatäpple är moget gör du såhär: tryck på utsidan med tummen. Om du hör/känner att ett vätskefyllt frö därmed "poppar" så är det färdigmoget. Då är det läderaktiga skalet blivet tunnt och kärnorna fint uppsvällda. Ät och njut som de är, strödd över sallad eller över middagen, på frullen - eller varför inte testa att göra glögg på de små liven?Granatäpplen finns av flera olika typer, vissa är sötare än de sura, kort sagt. Asnyttig mat, och slående vackert dessutom!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

11 kommentarer:

 1. Det är så smarrigt med granatäpple. :)
  Hoppas att allt är bra med dig. Vore kul att ses snart. Kanske blir svårt innan jul.
  Ha en fin vecka!
  Kramar

  SvaraRadera
 2. Tack för tipset... har mer än två ggr blivit förgrymmnad när jag kommit hem med "Granatäpple två för en tjuga" och öppnat det ena och funnit det.. ruttet typ.
  Suck, bara att kasta, en tia i papperskorgen liksom.
  Börjar ju tveka mer och mer på om man ska köpa dessa frukter eller inte, ibland vill man ju inte ta risken.

  SvaraRadera
 3. Är en nybörjare på granatäpple, ska kärnorna vara hårda eller är dom omogna då??

  SvaraRadera
 4. Nice, jag har tvekat att köpa granatisar just av detta skäl och givetvis inte orkat kolla upp hur man ska tänka... Tack!

  SvaraRadera
 5. @Åsa. lite svårt ja, drar strax till Gbg för jul och sånt, men är sen tillbaka efter nyår, vore kul med det dära träningspasset! :)

  @Sofia: visst är det supertrist! Om du tänker dig hur kärnorna är när de är mogna och fina, hur det skulle låta om du "poppade" sönder ett mellan fingrarna, den feelingen skall det vara när du lätt trycker på fruktens skal.

  @Martina: det skall vara en hård liten kärna i mitten, men runt om skall det vara som ett vätskefullt bär kan man säga, lite sötsurt sådär.

  @Mina: gör om gör rätt, lycka till med framtida inköp kära vän! :)

  SvaraRadera
 6. Granatäpplen, mums! En av de enklaste grejerna är en fruktsallad med apelsin och halva: http://kortomgott.taffel.se/2009/01/09/i-sista-minuten-orient-express/

  SvaraRadera
 7. Det är samma sak med passionsfrukt, de ska vara skrumpna! Oj vad sugen jag blev på nåt gott nu, får bli lite yoghurt med nötter och bär tror jag! God kväll

  SvaraRadera
 8. @Anna: vilken sweet länk! Med granatäpple blir det ytterst enkla helt lyxigt!

  @kristin: helt riktigt! Jag brukar köpa dem i olika mognads/skrynklingsgrad när det är typ 3 för 10 kr, så att man har fina exemplar hela veckan! :)

  SvaraRadera
 9. Granatäpplen är guld. Ska nog slå till på ett idag i sjuksängen.

  SvaraRadera
 10. Coolt! Såna härna sajter är Guld!

  SvaraRadera
 11. Vet nån var man hittar giftfritt odlade granatäpplen, har läst att dom besprutas massiv på vissa platser i världen, alternativt var dom besprutas minst, annars tvingas man ställa bekämpningsmedlens skadeverkningar mot fruktens hälsofrämjande egenskaper, agne

  SvaraRadera