lördag 15 januari 2011

Återhämtning

Jag avklarade just terminens sista tentamen, och inatt har jag sovit i 10 timmar.

För första gången på riktigt länge så vispade jag ihop de där grymma GI-pancaksen som så många av er älskar. Jag kallar dem Annas pancakes, på jobbet kallas de Mikkans pancakes. Anna själv uppkallar den säkerligen efter den person hon fick receptet ifrån. Sådan är naturen av alla de recept som passeras via mun till mun-metoden och på små skrynkliga lappar. Otaliga är väl de recept som vi har hemma som bär titlar av typen Mysens fruktbröd, Lenas kokoskaka eller Mormors goda bröd. Så ser det ut hos oss i vår familj i alla fall, och jag vet kanske bara till hälften vilka dessa människor faktiskt är. Ibland är det en gammal bekant till mamma som lämnat en god kaka efter sig, och som nu finns i min hemmakokbok.
2 hungriga portioner:

/ 2 msk grynblandning / 2 msk grahams- eller dinkelmjöl / 1 krm bakpulver / 2 stora ägg (L-XL, annars 3 st) / 1 liten burk keso / 1 nypa salt / 1-2 msk kallpressad rapsolja / 1 näve blåbär / smör till stekning /

Mixa grynen med mjölet tills allt är finfördelat. Tillsätt resten av ingredienserna förutom smör och blåbär. Mixa tills du har en slät smet. Stek i smör på rätt hög värme. När du just klickat ut plättarna i pannan, strö över lite blåbär. De kan komma direkt ifrån frysen, de hinner tina utan problem.

Servera med lite agave- eller lönnsirap, vispad grädde med vaniljstång och granatäpplekärnor, eller som här - sharon.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

9 kommentarer:

 1. Heja Mikkan och välkommen tillbaka! Sömn och pannkakor är något av det bästa som finns efter en tenta, alongside med lite träning skulle jag säga. :) Grattis till att tentan är över och hoppas du får lite tid att leka i snön. Jag jobbar som en tokig med statistiken i handbollsVM just nu och siktar på att fira när jag blir ledig med en omgång pannkakor. :)

  SvaraRadera
 2. Du är här!
  Yes!

  Stärkande kram från fjällen

  SvaraRadera
 3. Jamen äntligen! Kul att du är tillbaka! Och mycket bättre än pannkakor blir det liksom inte... :)

  SvaraRadera
 4. Ahhh, vilken läsresa jag just gjort här hos dig, och så inspirerande du är. Tack och bock för att du planterat ett skott matinspiration, och grattis till sista tentan!

  SvaraRadera
 5. Välkommen tillbaks! Jag har väntat och misströstat. Men inte längre... :)

  SvaraRadera
 6. Kul att du skriver!
  Jag gillar plättar med mycket morötter i.

  SvaraRadera
 7. @alla: så fint att ni är kvar, det gör mig gladare än ni tror! :)

  SvaraRadera
 8. Jag har varit rent ut sagt usel på att läsa matbloggar ända sedan början av december...
  Har fortfarande inte prövat dessa pannkakor, men snart måste jag göra slag i saken!

  SvaraRadera
 9. @ANNIKA: Tell me about it, det har varit likadant har! Nan gang snart hoppas jag vara igang igen pa full speed.

  SvaraRadera