måndag 17 januari 2011

Julmat fram till påsk

Dagen innan julafton var jag hemma hos min ömma moder. Jag satt på det tåg som just hann slinka ur Stockholms central nedåt landet den dag som de stängde utfarten. Efter lite fika så fick jag ett paket kalkonfärs framför mig och fria händer.

Julaftonsbollarna jag gjorde var så goda, att dem kan jag äta hela vägen till påska. Funkar fint med köttfärs eller färs på kyckling också - för att inte tala om den frysta vegefärsen från Hälsans kök som är perfekt för sånt här! - det är kryddorna som är grejjen. Testa dock gärna kalkonfärs, det är riktigt flott mat!Många många bollar:
/ 400 g kalkonfärs / 1 ägg / 2 nävar grynblandning (mortlad) / 1 hackad och smörstekt liten rödlök /

Blanda och låt svälla en stund. Sätt ugnen på 225 grader. Krydda färsen med:

/ Salt&peppar / 6-8 korn mortlad kryddpeppar / 1 rågad tsk farin / 2 tsk mald nejlika / 1 tsk mald kanel / 1 torkad liten pepparfrukt /

Smaka av undan för undan och var lite lätt på handen när det kommer till chilin, så att det inte blir för starkt för dig. Trilla små bollar som du lägger ut i långpanna och gräddar i ca 15-20 minuter. Kan det bli enklare? Imorgon berättar jag snällt nog vad du gör bäst i att äta till - stay tuned!

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

4 kommentarer:

 1. Kul att du är tillbaka med inspirerande recept Mikkan. Missed you!

  SvaraRadera
 2. @sofie: yay, välkommen tillbaka hit, nu skall det inte mer liggas på latsidan hos Mikkan! :D

  SvaraRadera
 3. Låter toppen! Vad innehåller grynblandningen?

  SvaraRadera
 4. @uttran: det ar en fardig pase som man kan kopa i affaren om heter just "grynblandning", innehaller 4 sadesslag och ar urbra! Har alltid den hemma istallet for bara havregryn, man far en lite annan textur med blandingen. Testa! Blir urgod grot, i kottbullar, i egen musli, i smulpajen etc!

  SvaraRadera