onsdag 19 maj 2010

Lek med maten

Gå direkt till receptet.

Gårdagen var som en dröm. Mina officemundering med långärmad skjorta och tillhörande slipover gjorde att jag nästan gick åt i värmen. När jag kom hem efter jobbet kickade jag av mig allt tajt och slibbigt, bytte till fladdrig sommarklänning och tillbringade kvällen på balkongen med en roman i näven. Middagen blev som så ofta sommartid en snabblagad färgglad kakafoni av gott och nyttigt. Varför är det så att solen i sig inspirerar så till sprudlande sallader, någon som har en teori?En portion solsallad:
2 nävar späda gröna blad, gärna spenat eller mangold / 1 mozarellaost av buffelmjölk / 2-4 tomater i olika färger / 1 rå rödbeta i tunna skärvor / 1 msk finskivad rödlök / 4-6 skivade rädisor / 1 näve valnötter / 1 näve färsk basilika / Kallpressad olivolja / Citronsaft / Salt&peppar /

Lägg ut salladsbladen som en spegel på tallriken. Bryt osten i bitar och lägg över bladen tillsammans med alla olika skivade grönsaker och hela basilikablad. Ringla över generöst med olivolja, stänk över citronsaft, toppa med halverade valnötter, havssalt och nymald peppar.

Satsa på en riktigt fin olivolja, provsmaka dig fram för de skiljer sig verkligen åt i smak och karaktär! Variera sommarsalladen med torkade tranbär, fetaost, pesto, avocado, ärtor, surkål, edamame, groddar och skott - vad vet jag! Alltid lika gott och precis lagom vad man orkar med att rodda i middagsväg under heta dagar. Skippa osten och kör helt raw/vegetariskt kanske, eller lägg till kokt ägg, rökt fisk eller grillad fågel om du gillar sådant. Play with it!

Ytterligare tips på tjusig sommarmat: Grön gaspacho, persikosallad och en udda tabbouleh.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

3 kommentarer:

  1. För att det sitter i generna att vi ska äta varierat och färskt, plockat från naturen?

    Kanske..?

    Oavsett
    Det låter helt underbart

    Vänliga fjällhälsningar från Vårflodens dånande rike

    SvaraRadera
  2. jag är ju i Thailand nu och efter att ha saknat thaimaten de månader jag var i Sverige och eftersom jag bara ska vara är i två månader den här gången så har jag kört helt thaistyle och inte ätit någon annan mat en enda gång. det här inlägget gjorde ändå att jag ser fram emot att laga mat i Sverige igen i sommar - solsallad är typisk svensk katrinamat. jag lägger gärna till nån form av marinerade bönor också.

    SvaraRadera
  3. @Fjällmor: inte en dum teori, det är ju så många tänker kring frukt och bär, tt vi lockas av färgerna och på så sätt får i oss olika saker som vi behöver! Ps. Har sett vårfloden på TV, herreminje, hoppas ni är förskonade från jordskred och översvämning i alla fall!

    @Katrina: tänker mig också att solsallad är Katrinamat. :) Thai är ju lite speciellt, jag själv skulle få panik av att äta så kryddstark och lite tung mat som mycket thai är i hettan just. För min del så är det sånt jag vill ha för att värma mig på vintern!

    SvaraRadera