måndag 24 maj 2010

Tillfredställ med miso

Efter ett besök på Goodstore här i Stockholm så har jag numer ett riktigt flott sortiment av ekologiskt producerade japanska smakförhöjare i skafferiet, såsom mörk miso, lagrad mirin och rostad sesamfröolja här hemma. Det är oklart varför jag inte fått tummen ur tidigare, jag som älskar japansk mat. Förutom sashimi och yakiniku-luncherna som ofta förekommer under arbetsveckor så har bland de bästa matupplevelserna någonsin i mitt liv gått av stapeln vid Hasseluddens Teppanyakibord. Jag läser därtill den fina bloggen Japan till bords regelbundet, så inspirationen är det egentligen inget fel på.Nya råvaror i köket är otroligt kittlande, det gör mig också lite klädsamt nervös. Jag får ofta inte tillfälle att testa det jag handlat direkt, och då sitter de där i skafferiet på samma vis som pengar bränner i fickan. Jag dagdrömmer om vad jag skall hitta på, hur jag tror att de kommer smaka, googlar på dess egenskaper och smakkamrater (taffel är i det avseendet en extra kär vän). Så även i detta fall.

Nu i helgen kom de veckogamla ingredienserna till användning. Champions League-finalen ställde krav på att snabbt mata en större mängd munnar som samlats framför TV:n. Jag rörde ihop en glaze/marinadgucka som penslades på bitar av rostbiff. Enkelt när man väl hade grejjerna hemma, nu befinner jag mig äntligen i miso-land.

Misoglaze till kött eller fisk, 4-5 portioner:
/ 3 msk mörk misopasta / 1 msk mirin / 1 msk sesamolja / 1 msk kallpressad rapsolja / 1 msk vatten / salt&peppar / smör /

Rör ihop miso, mirin, olja och vatten till en kräm. Pensla på köttet/fisken på båda sidor och låt dra någon halvtimme. Stek i smör på hög värme, salta och peppra på båda sidor. Servera t ex med en matig sallad. Salladen till just denna fotbollsanrättning var en halvvarm borccolisallad såpass god att den kommer föräras ett eget inlägg.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

3 kommentarer:

 1. Här kommer två underbara sidor med japansk mat: http://www.justhungry.com/ och http://www.justbento.com
  Där får man otroligt mycket inspiration och massor med vackra bilder. Om du inte redan visste om sidorna förstås.

  SvaraRadera
 2. @Lexi: oh, vilka helt gyllene tips i rättan tid, stort tack!

  SvaraRadera
 3. Det var så lite så :) Jag har en hel drös med sparade länkar på de bloggarna med recept jag vill pröva. Ska försöka ta mig tid någon dag...

  SvaraRadera