lördag 1 maj 2010

Plommon, dessertvin och en ledig lördag

Gå direkt till receptet.Lata helgdagar. God knows I need them. Att få äran att laga mat långsamt, låta bubbla halva dagen, det är en lyx utan dess like. Det är så långt ifrån vardagens snabba middagar. Inget ont om dem, jag är grym på att få till det till vardags, men lusten att laga länge ackumuleras under veckan och måste få utlopp.

Gudomligt långkok:
/ 1 stor fransyska, ca 1 kg / 2 rödlökar / en näve torkade plommon / 3 morötter / 3-4 stänglar blekselleri / ca 10 svarta pepparkorn / 2 lagerblad / ca 2 dl sött vitt vin / 1 puck fond / 1 nypa salt /

Fräs lök och grönsaker i smör eller olja i långkoksgrytan. Bryn samtidigt fransyskan i en separat stekpanna. I smör såklart! Se till att få lite färg runt om hela biten. Lägg sedan i den i grönsaksgrytan och slå över ordentligt med sött vin. När det bubblat undan, tillsätt kryddorna, plommonen och slå över vatten så att köttbiten nästan täcks. Skölj gärna ur pannan du brynt köttet i, och häll ned i grytan, så att all smak följer med.

Låt sedan bubbla loss på medelvärme i ett par timmar. Servera köttet omedelbart, när det faller isär sådär härligt. Om du vill ha sås, så blir spadet från långkoket gudomligt tillsammans med en slatt grädde.

Happy weekend!♥Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

2 kommentarer:

  1. Landade här från kostdoktorn.se. Jag blev direkt tagen av dina härliga texter. Charmiga och välskrivna. Jag kommer att följa din blogg tillsammans med två andra matbloggar jag gillar (matplatsen.org och kryddburken.se).

    SvaraRadera
  2. @Katten: hej där, varmt välkommen hit då! Så roligt när läsare hör av sig såhär. kram!

    SvaraRadera