torsdag 3 februari 2011

Samtidigt, någonstans i Alperna

Just nu springer jag till flygbussen för att såsmåningom kunna rutscha nedför nån alp i en pulka mest hela helgen. Robust middag med byrån i Kitzbühel ikväll, kanske en öl och säkerligen dans. Konferensresa när det är som bäst. Jag vill dock inte beröva er möjligheten till en skön mumsupplevelse i helgen, så här kommer ett favoritrecept från i julas. Ingefärans fräschör och lingonens syra tycker jag gör detta till något alldeles extra, på tok för bra för att vara hänvisas till julhelgerna. Fram för vitchokladtryffel året om! Receptet kommer ursprungligen från Elle mat & vin (läs här), men jag har reviderat det en smula.

/ 200 g vit choklad (lite bättre blockchoklad funkar alldeles utmärkt) / 3 msk vispgrädde / 1 tsk honung (valfritt) / 0,75 dl frysta lingon / 3 cm färsk finriven ingefära /

Klä en liten ugnsform, med plastfolie. Mät upp grädde och honung i en tjockbottnad kastrull och tillsätt hackad choklad. Värm väldigt försiktigt på så svag värme som möjligt tills chokladen smält, rör lite tills smeten blir jämn. Rör ner de frysta lingonen och rivna ingefäran. Häll smeten direkt i den plastade formen och ställ i kylen över natt (eller iaf 4-5 timmar). Stansa ut fina tryfflar med liten kakform av något slag och förvara övertäckt och kallt. Du kan behöva ställa in "tryffelplattan" i kylen flera gånge rinnan du är klar, då den blir svår att hantera när den når rumstemperatur.

Tips! Alla slattar som blir över efter utstansningen kan du göra sedvanliga tryffelkulor av!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

2 kommentarer:

  1. åh, vad gott hjärtat ser ut. perfekt inför alla hjärtans dag, det receptet ska jag lägga på minnet :)
    du får ha det så bra på din resa! kram

    SvaraRadera
  2. @molly: flott - den vinkeln hade jag inte ens tänkt på, men det har du ju rätt i!

    SvaraRadera