söndag 23 maj 2010

En gyllene morgon

Gå direkt till receptet.

Har fortfarande gäster hemma och försöker stajla lite extra till frukost. Jag gör smoodis på blandade superbär, mandelmjölk, apelsin och macadamianötsmör, jag gör min perfekta franska äggröra med bacon, nymald svartpeppar och en uns riven parmesan. Daniel sa att det var den godaste portion ägg och bacon han ätit i hela sitt liv. Mina ögon tårades av lycka. Och, jag gör american pancakes. Som så många gånger förr, fast denna gång mer en tjusig twist.2-3 portioner:
/ 0,5 dl blandade gryn / 1,5 msk ekologiskt dinkelmjöl / 3-4 ekoägg (3 om det är L- eller XL-storlek, annars 4 st) / 1 pkt ekokeso / 1 msk kallpressad ekologisk raposolja / 1 msk hela ekologiska linfrön / 1,5 msk ekologiska kokosflingor / 0,5 tsk ekobakpulver / en nypa salt /

/ 1,5 - 2 dl ekovispgrädde / zest från 0,5 ekolime / en nypa ekologiskt vaniljpulver / tinade alt färska ekologiska bär / rå ekologisk agavesirap /

Kör gryn (jag köper alltid en grynblandning som innehåller 4 olika sädesslag och innebär en skön blandning av olika hårda gryn), kokos, linfrön och dinkelmjöl ordentligt i blender. Rör gärna om regelbundet så att allt kommer med och blir till ett så finfördelat mjöl som möjligt.

Tillsätt salt och bakpulver, keso, ägg, rapsolja och kör tills det blir en riktigt slät och fin smet. Stek plättar i rikligt med smör (ingen lagg behövs, smeten är såpass fast att den inte rinner iväg).

Riv ned zest från en halv lime i 1-2 dl vispgrädde, strö i lite äkta vaniljpulver eller frön från vaniljstång. Vispa upp, klicka över pannkakorna, strö över bär och ringla lite agavesirap i en fin stril. Servera med en färsk dagstidning och starkt kaffe.

Givetvis måste inte alla ingredienser vara ekologiska, men jag har skrivit så i receptet denna gång för att synliggöra att det mesta finns tillgängligt på ekohyllorna numer. Är det inte fantastiskt?

Brunchtips till den dag då du tröttnar på american pancakes: testa att göra frasvåfflor med mandelmjöl. Garanterad lycka utlovas!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

4 kommentarer:

  1. Wow, imponerande. Då bokar jag in en helgmorgon i sommar då! ;-)

    SvaraRadera
  2. @Tina: alltid redo! :)

    @Tantgrön: frukost/brunch är fasen det godaste målet på dan, om det får göras och ätas i lugn och ro med radion på i bakgrunden.

    SvaraRadera
  3. Absolut! Och det får jag göra rätt ofta faktiskt, iaf när barnen följer med sin pappa till gymmet på helgerna, sweet!

    SvaraRadera