torsdag 20 maj 2010

Lilla low carb-skolan: #3

Det är en vanlig uppfattning bland LCHF-folk (de som hörs och syns, i vart fall) att alla kolhydrater är i princip lika dåliga eftersom de alla blir till socker i kroppen. Både grovt bröd och smågodis landar där i slutändan, och därför är inget av det särskilt nyttigt. Jag menar att det är oerhört viktigt att inte bara tänka mat i termer av en enda funktion (dvs som kolhydrater, eller proteiner etc) utan även se till vad man får ytterligare med maten. Vissa nötter kanske innehåller mer kolhydrater än andra, men nötter för andra bra saker med sig också såsom nyttiga fetter och fibrer. Mejeriprodukter innehåller en del socker, men också bakterier som är bra för magen och kalcium. Frukt innehåller en hel del socker, men också en mängd andra näringsämnen och antioxidanter.

För mig är det självklart att o'boypulver är sämre att sätta i sig än frukt som innehåller motsvarande mängd socker. En apelsin innehåller sammantaget mer näring än vad godis gör, och en frukt gör dig mer mätt än motsvarande socker i form av snask. Det handlar om helhetskvalitet på det man äter. Att det är bra att hålla kolhydratnivån nere är inte det enda som far igenom mitt huvud här jag handlar utan även sådana frågor som huruvida maten är tillsatsfri, fri från fetter av sämre kvalitet, om det är färgglatt och därmed antioxidant eller om den är ekologisk - och hur ser det ut med salthalten? Jag skulle vilja uppmana fler att kika på helheten, så att man får en kost i vardagen som är bra för kroppen på flera sätt, som är varierad och inspirerande. Det är mer än bara bränsle. Olika delar av din kropp behöver olika näringsämnen och olika snabb energi, och en varierad kost gör chansen större att du tillgodoser många behov som din kropp har samtidigt.

Att LCHF-kost med fokus på mättat fett skulle vara någon form av mirakelkur som ger dig asbra immunförsvar och som gör att du inte behöver oroa dig för oxidativ stress på cellerna är helt självklart nys. Du kan absolut påverka hälsan med din kost, men det är ju knappast så att allt löser sig bara du äter mycket fett. Det är betydligt mer komplicerat än så.

Summan av detta är att det inte är ett hälsosamt leverne att äta bacon kokat i grädde bara för att det är kolhydratsnålt. Det är inte heller vettigt någonstans att som träningsdebattörer på nätet hävdar att chokladmjölk på raffinerat socker och en limpmacka är gyllene efterträningsmat, då snabba kolhydrater är allt som kroppen behöver i det läget. En limpmacka tillför inte ett skvatt till kroppens hälsa, medan t ex nötter och bär verkligen gör det - samtidigt som behovet av snabba kolhydrater tillfredställs.

Alla behöver se maten i ett större perspektiv. Tänk på miljö, hållbar utveckling, på mat som är snäll för magen, på att få i dig mineraler och vitaminer från vetetabilier och att äta mycket råa grönsaker och bär. Mer än något annat bör man hålla i huvudet att man i allt man äter inte bara fyller på kolhydratdepåer för stunden utan hälsa på lång sikt. Det är vad jag tror på.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

12 kommentarer:

 1. Alltså Mikkan! Måste bara säga det! Läser din blog och blir alltmer inspirerad av ditt sätt att uttrycka dig! Kul att du tar upp lowcarb, det är mycket intressant läsning! Många soliga hälsningar från Umeå! Kram!

  SvaraRadera
 2. Inne på min andra runda på LCHF. Första gången gick jag ner 25 kilo på ett år och åt praktiskt bara fett och proteiner. Vågade inte äta rotfrukter eller baljväxter (båda som jag älskar) och det började ju så bra. Sedan sa det stopp, både i tarmar och viktnedgång. Jag mådde inte lika bra. Så jag tänkte, en bulle kan jag väl unna mig för jag har ju varit så duktig. Sakt men säkert blev en bulle två eller lite cola till och snart så hade jag gått upp allt igen.
  Den här omgången tänker jag äta mina dinkelbröd, för tarmarna mår så bra. Jag ska hålla mig helt borta från socker för det är så tydligt att min kropp och jag inte kan hantera det.
  Jag var fanatiker i två år men jag vägrar vara det denna omgång. De nyttiga saker som jag älskar men undanhöll mig själv (dinkel korn till exempel) gör att man bara blir arg och bitter efter ett tag.
  Din blogg är verkligen en inspiration. Har precis hittat hit men blev direkt så otroligt inspirerad!

  SvaraRadera
 3. "För mig är det självklart att o'boypulver är sämre att sätta i sig än frukt som innehåller motsvarande mängd socker"

  Mig med! =D

  Helhet och balans är bra nyckelord tycker jag. Samt att lyssna på den egna kroppen, en kost för alla kan det knappast funka i längden. Vi är olika med olika behov...

  Mycket bra skrivet Micka!

  SvaraRadera
 4. Tacktack Mickan! Kommer fler necessärer snart, ska nog göra i både blommiga och sådana lite mer "stilrena" tyger :)
  Och jag läser dina inlägg om kosten och önskar lite att jag orkade lägga in lika mycket energi som du i vad jag äter... Men, jag har kommit till något slags mellanting i kosten iaf, någonting som funkar ganska bra för mig. Och det känns skönt!

  SvaraRadera
 5. Bra Mikkan!

  Lider av ätstörningar sedan lång tid tillbaka och har blivit expert på att beröva mig själv på nödvändiga näringsämnen. För mig är kolhydrater lika med dödsstraff och får jag i mig en halv potatis får jag hjärtklappning! Det jag vill säga till alla som experimenterar för mycket med mat och på så sätt rubbar balansen i kroppen är att för kroppen är mat= kemi. Skulle man ta bort väte från vatten återstår syre, vilket ju inte är samma sak. Det gäller alla sorts sammansättningar, även de i kroppen. Om inte kemin i kroppen stämmer så kan man förändras som person eftersom kroppen blir i obalans. De gånger jag går upp i vikt, om än bara något kilo, börjar jag tänka bättre, eftersom jag tillfört det min kropp behöver. Och kroppen vet vad den behöver, om man bara lyssnar på den. Det är när man slutar med det som man tror man måste bannlysa vissa saker, eller att man måste trycka i sig ett kilo godis. Jag lovar, ingen vill uppleva det jag har upplevt för något så "banalt" (men livsnödvändigt) som mat!

  SvaraRadera
 6. Så bra skrivet, heja Mikkan! :)

  SvaraRadera
 7. Jösses vilka fina bilder du tar. En fröjd för ögat.

  SvaraRadera
 8. Jättebra skrivet, helt i samma linje som mig! Jag blir jätteglad när du tar upp det här problemet. Lchf har blivit lite fanatiskt... jag skulle vilja säga som Herr Bums och jag kom fram till att vi äter bara mat som gör oss glada! Med andra ord GladMat dieten!

  SvaraRadera
 9. Det är lite mer komplicerat än så, och vissa hävdar av det är vete och speciellt glutenprotein som är boven i dramat. Läs intressanta inlägg av hjärtläkaren

  http://heartscanblog.blogspot.com/2010/05/blame-gluten.html

  http://heartscanblog.blogspot.com/2010/05/emmer-einkorn-and-agribusiness.html

  Har hört från flera håll att spannmål kan vara farligt, och tar nog rent socker framför gluten, om jag tvingas välja.

  SvaraRadera
 10. Tummen upp från Lappland!

  ;-)

  SvaraRadera
 11. @Christoffer: det glädjer mig något oerhört, det finaste beröm man kan få! :)

  @Lexi: det är ju det stor problemet, att den mer extrema LCHF-kosten inte tar ALLA aspekter med i beräkningen. Att det skall vara en hållbar livsstilsförändring, eller att det finns fler saker som skall må bra i kroppen utöver viktminskning. Ät du lite dinkel, lite rotsaker och baljväxter, det har jag gjort och det gick superbra. Det handlar ju allra mest om en förändring i proportioner av de näringsämnen som finns i maten.

  @Smoothie: just så, helhet och balans, väl uttryckt!

  @Mina. men det är ju toppen, om du hittat det som funkar för dig så är du ju där, det är ju målet på något sätt! :)

  @

  SvaraRadera
 12. @Catta: fint att du delar med dig så öppet! Jag själv har haft samma problem med anorexi och bulimi under många yngre år, och där har snarare fettet varit det som känts "giftigt". jag tycker att det är superviktigt att ingen mat ses så, det är inget sätt att leva, det är inte kärleksfullt mot den egna kroppen i vart fall. För min del var det terapi och hård övning i att äta riktig mat som tog mig ur det. jag tycker att det är så otroligt synd dock att aptiten är något som ses på med skuld och skam hos många kvinnor (framförallt), skrev om det på 8 mars nu senast: http://njutmaten.blogspot.com/2009/11/knaschoklad.html

  @Krista: tusen tack för det, du! :)

  @Johan: tusen tack, jag längtar till den dagen då jag har en systemkamera, då kan jag experimentera lite mer! :)

  @kanjagkandu: ser fram emot att läsa i kvällspressen om gladmatdieten, tror det skulle passa många! ;)

  @Anonym: spännande länkar, skall studera dem närmre helt klart!

  @Fjällmor: kram tillbaka! :)

  SvaraRadera