söndag 9 maj 2010

Hej kompis!

Dagens söndagsmiddag består paradoxalt nog av förra veckans söndagsmiddag. Långkokskött är alltid som allra godast att äta direkt, när det liksom är sådär mjukt och faller isär. När det sedan stått i kylskåp så krävs det lite kärlek för att väcka det till liv. Jag brukar alltid sila allt spad som köttet legat i och spara till såser. Idag fräste jag köttet med riktigt mycket skivad lök, kryddade med stött rosépeppar och lät bubbla en smula med lite cremé fraiche.

Men, detta är inget märkvärdigt egentligen, "bara" väldigt enkelt och riktigt vardagsgott. Detta blogginlägg handlar egentligen om sparrisbroccoli, om en ny primör i mitt kök. Jag gick förbi ett paket i affären häromveckan. Grönsaken är helt ny för min del, och jag kände starkt tvivel. Dock, efter att ha läst Anna B's valborginlägg och sett kopplingen till den purple sprouting-broccoli som Lisa FW skrivit om tidigare, så kittlades nyfikenheten en smula i alla fall.

Jag vet inte vad jag förväntade mig. Nog inte att det helt skulle smaka exakt som broccoli. Underlig tanke såhär i efterhand, såklart det smakar broccoli och inget annat, liksom? Det fina med de små stängerna var att de verkligen gav möjlighet att njuta broccolin som primör. Broccoli - ja - men ingen träighet, ingen stock med segt yttre, utan rakt igenom mjällt och vackert. Imorgon snabbmarinerar jag dem och tar med i matlådan till lunch, med mangoldblad och vilda tomater kan det tänkas lyfta min dag från ett hål av stress till något en smula mer sympatiskt, kanske.Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

7 kommentarer:

 1. Ah, såklart de smakar broccoli, det är bara formen som associerar till sparrisstjälkar! De lila är säkert bäst eftersom de är så tidiga, men som jag skrev i kommentarerna till mitt inlägg tror jag att de avnjuts ännu bättre om du snittar dem på längden.

  SvaraRadera
 2. @Anna: will do, skall lätt ta dina visa råd till nästa gång för att maximera primörerna !:)

  SvaraRadera
 3. Spännande, måste provas! Gillar också din frisyr på tallriken av groddar - mums! Just alfalfa är fina att ha i köttsoppa... Lägg en bunt i soppan ett par minuter innan det ska serveras :)

  SvaraRadera
 4. Kan de inte helt enkelt kallas för "primörbroccoli". Eller broccoliskott, eller liknande. Att blanda in sparris i namnet är bara förvirrande. jag har spanat på det lilla, svindyra paketet på vår lokala ICA "Bea", efter att har läst hos Lisa FW samt spanat p högar av dem p Borough Market...

  SvaraRadera
 5. @Receptomaten: favoritfrisyren! :D

  @Annika: jag håller med, förvirring i onödan!

  SvaraRadera
 6. Yes, den har dykt upp även i min butik! Ser ju lockande ut och broccoli är ju gott om än att smaken kan vara lite kärv och kostistensen lite träig ibland. Jag kommer säkerligen att testa dessa skott. Antagligen i något sammanhang där sesamolja är inblandad.
  Hälsar fröken Dill

  SvaraRadera
 7. @frk Dill: gudars, där sa du nåt, låter flott!

  SvaraRadera