Efter ett besök på Goodstore här i Stockholm så har jag numer ett riktigt flott sortiment av ekologiskt producerade japanska smakförhöjare i skafferiet, såsom mörk miso, lagrad mirin och rostad sesamfröolja här hemma. Det är oklart varför jag inte fått tummen ur tidigare, jag som älskar japansk mat. Förutom sashimi och yakiniku-luncherna som ofta förekommer under arbetsveckor så har bland de bästa matupplevelserna någonsin i mitt liv gått av stapeln vid Hasseluddens Teppanyakibord. Jag läser därtill den fina bloggen Japan till bords regelbundet, så inspirationen är det egentligen inget fel på.Nya råvaror i köket är otroligt kittlande, det gör mig också lite klädsamt nervös. Jag får ofta inte tillfälle att testa det jag handlat direkt, och då sitter de där i skafferiet på samma vis som pengar bränner i fickan. Jag dagdrömmer om vad jag skall hitta på, hur jag tror att de kommer smaka, googlar på dess egenskaper och smakkamrater (taffel är i det avseendet en extra kär vän). Så även i detta fall.
Nu i helgen kom de veckogamla ingredienserna till användning. Champions League-finalen ställde krav på att snabbt mata en större mängd munnar som samlats framför TV:n. Jag rörde ihop en glaze/marinadgucka som penslades på bitar av rostbiff. Enkelt när man väl hade grejjerna hemma, nu befinner jag mig äntligen i miso-land.
Misoglaze till kött eller fisk, 4-5 portioner:
/ 3 msk mörk misopasta / 1 msk mirin / 1 msk sesamolja / 1 msk kallpressad rapsolja / 1 msk vatten / salt&peppar / smör /
Rör ihop miso, mirin, olja och vatten till en kräm. Pensla på köttet/fisken på båda sidor och låt dra någon halvtimme. Stek i smör på hög värme, salta och peppra på båda sidor. Servera t ex med en matig sallad. Salladen till just denna fotbollsanrättning var en halvvarm borccolisallad såpass god att den kommer föräras ett eget inlägg.
Läs även andra bloggares åsikter om Mirin, Miso, Japan, Köks-sprallig, Champions league, Vänner
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Här kommer två underbara sidor med japansk mat: http://www.justhungry.com/ och http://www.justbento.com
SvaraRaderaDär får man otroligt mycket inspiration och massor med vackra bilder. Om du inte redan visste om sidorna förstås.
@Lexi: oh, vilka helt gyllene tips i rättan tid, stort tack!
SvaraRaderaDet var så lite så :) Jag har en hel drös med sparade länkar på de bloggarna med recept jag vill pröva. Ska försöka ta mig tid någon dag...
SvaraRadera