tisdag 4 maj 2010

Magnifik marinad!

Gå direkt till receptet.

För ett tag sedan såg jag att Foodmob-Kristin hade lapsangte i en rätt. Det satte igång min fantasi. Matidéer som jag får tenderar att växa och växa, det är inget jag blir av med utan något som måste omsättas till verklighet. När jag gjorde marinaden var det rökiga lapsangteet som stod i centrum. Honung och ingefära är ju gott i te tänkte jag, så varför inte även här? Resten gick av bara farten, och det blev ASGOTT!Två magnifika matlådor:
/ 2 stora skivor karré / 5 dl bryggt lapsangte / skalet från 1 ekocitron / 1 tsk honung / 2 cm färsk ingefära / 10 svarta pepparkorn / en näve haricot vertes / smör / 2 tsk torkade gojibär / 2 schalottenlökar / en skvätt mörk kinesisk soja / 2 dl grädde / salt&peppar /

Brygg först teet. För att få det starkt nog använde jag ca 3 rågade tsk lapsangteblad. När det kokat upp rörde jag i honungen och lät det sedan svalna. Passade på att lägga gojibären i blöt under tiden.

När teet blivit kallt blir det en fin bas till vår marinad. Finskiva den färska ingefäran och lägg i, skala den skrubbade citronen med potatisskalare (se till att inte få med det vita beska undre lagret). I med pepparkornen och köttet och låt vila ett par timmar.

Dela haricot vertes på mitten och fräs i smör. Lyft ur för nu, och lägg istället i skivad schalottenlök samt de uppsvällda gojibären (här lade jag också med ett par skivor citronskal och ingefära från marinaden under stekningen, som jag sedan lyfte ur innan jag slog över grädde).

Låt köttet steka med och få färg på båda sidor. Sakta och peppra på båda sidor. När rosa saft inte längre tränger upp så börjar köttet bli klart. Häll då på någon dl eller så av marinaden samt grädden, och stänk över med soya. Bubbla ihop ett kort tag tillsammans med haricot vertes och avnjut omedelbart!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

5 kommentarer:

 1. Men det är ju jag! Ha, så fint att vara en inspiratör, jag känner mig hedrad. Ditt inlägg om processer har satt igång flera processer i mitt kök, idag är det ett veritabelt testkök. Ska baka med surdeg, jag har haft flera surdegar i kylskåpet men aldrig bakat med dem, vi får väl se hur det går! Och så skickar du över lite lapsang-karré till mig!

  SvaraRadera
 2. Hittade just din Blogg. Ännu en fantastiskt trevlig blogg om riktig mat.

  Bli inte förskräckt om jag hälsar på emellanåt. :)

  SvaraRadera
 3. Lapsang-te för att få en mustig marinad! Jag måste prova. Téet i sig är ju inte drickbart...

  SvaraRadera
 4. Ah, det låter ju grymt gott! Ks absolut prövas!

  SvaraRadera
 5. @kristina: det kan du ge dig på att det är! En portion flyger as we speak i cyberrymden!

  @Anonym: du är otroligt välkommen hit anytime! :)

  @Katten: om man inte gillar drycken så gillar man det säkert i mat, smaken är ju rökig och kraftig på ett sätt som många gilar till köttet!

  @Annika: jag är nu pepp på flera te-marinader och lapsangexperiment. En rik källa att hämta smak ur, känns det som!

  SvaraRadera