måndag 17 maj 2010

I like you

I Like You - Hospitality Under the Influence är en av de finaste (kok)böcker jag har. Tänk er att äga en guide till alla tänkbara fester och sociala sammanhang du kan komma att vara värd för, som inkluderar skönhets- och konversationstips såväl som pysselidéer och färdiga menyer för alla sammanhang. Som en dröm!

Amy Sedaris är inte så känd i Sverige, men hon är en fantastisk komedienn. Ofta med i Lettermans show (hon är enligt utsago en av de få som faktiskt får honom att skratta). Helt otippat släppte hon häromåret en bok om the art of entertaining. Det är ett ämne som verkligen ligger mig varmt om hjärtat, värdinneskapet. Både matbloggandet och kokboksläsandet får sin kulmen under bjudningen. När man har gäster dock så är man så mycket mer än bara den som lagar mat och upplåter plats. Man är den som skall se till att alla har det trevligt, att rätt mat serveras, så att tonen är trevlig, att musiken är ett komplement till festen utan att ta över. Man ser till att ljusen är tända, att snacks och tilltugg serveras framåt kvällningen så att det sociala spelet och flirtandet inte störs av kurrande magar eller blodsockerfall.Det är här boken kommer in. Amy beskriver vad som kan bra att tänka på vid en blinddate eller middag med farmor och farfar. Hon ger lite receptförslag, bild på en lämplig outfit finns med tillsammans med några historier om hennes tidigare erfarenheter. Sen kommer faktarutorna; hur man bäst får bort kräksfläckar eller lindrar åldringars artrit under deras besök, en tipsruta som påminner om att man skall försöka att inte börja gråta tillsammans med andra ty det är inte attraktivt, instruktioner för hur du gör skönhetsmedel helt själv eller för hur du lär alla på tjejmiddagen att undersöka sina vaginor, eller checklistor såsom denna inför den heta dejten hemmavid:

Guys don't like
- skimpy meals
- salads
- lamb chops with handles
- hot fruit

Guys like
- meat
- extra portions
- pies
- gravy
- toothpicks
- pussy

En helt unik guide alltså, rakt in i verkligheten. Omslaget har en foldout på insidan - en bild på Amy, 49, naken och inrullad i vispad grädde och strössel. I bokens kölvatten finns dessutom en pysselgrupp på facebook, The Crafty Beavers, och Amy bedriver numer också en ostbolls- och cupcake-verksamhet under namnet Dusty Foods Cupcakes. Allt hon tar i blir till kitchguld verkar det som, och jag får aldrig nog. Jag ser otroligt mycket fram emot det nya släppet: Simple times: crafts for poor people.

Hm, kanske borde jag ge vika för bekantas tjat och sända in en ansökan till halv åtta hos mig? Bjudningsinspirationen är total.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

4 kommentarer:

 1. helt rätt, skicka in en ansökan, du kommer ju lugnt med! Vart hittar man den där boken?? vill ha...

  SvaraRadera
 2. @kanjagkandu: den finns säkert på adlibris, väl värd sina slantar!

  SvaraRadera
 3. kul att du har amy sedaris bok! läste om den i förlagets katalog när den kom, men där får man ju inte så mycket info, så perfekt att du skrev om den! blev helt klart sugen... den kommer som e-bok för övrigt i juni, ser jag.

  annars har hon också en kul bror, david, som nog är den mer kända i familjen i sverige. såg en skoj pjäs av honom härom året. också ett tips, men med tämligen annorlunda inriktning :)

  SvaraRadera
 4. @Eanie: kolla in den, den är en klassiker to be. David tycker jag också är suverän. I hans ljudböcker så spelar Amy ofta med som någon sidofigur, lite kul! :)

  SvaraRadera