Gå direkt till receptet.
Jag måste alltid ha rawfoodmüsli gjort på groddat bovete hemma. Det är supergott med en riktigt krunchig topping till fil, keso eller yoghurt, och kan varieras i evigheters evighet. Det håller länge i skafferiet, är snällt mot magen (inget gluten!) och lowcarb dessutom! Den snälla tillagningen med groddning och torkning på låg temperatur gör det till en näringsbomb - detta är raw food för alla, vem som helst kan få till detta bra hemma! Tillvägagångssättet är enkelt:
Lägg bovete, linfrön och nötter efter behag i blöt över natten. Morgonen därpå sköljer du massan ordentligt, tillsätter kryddor och torkad frukt och skjutsar in i ugnen. Ca 40°, 15-20 timmar. Jag har beskrivit tillvägagångssättet mer nogsamt flera gånger, t ex här. Har man en gång gjort det så har man knixen inne och kan därefter freestyla helt efter behag. Denna gång gjorde jag müslin extra flott enligt nedan:
Müslibas:
/ 3-4 dl torkat helt bovete / 1 dl linfrön / 1 dl pumkakärnor / 1 dl cashewnötter /
Bling:
/ 1-2 msk mald kanel / 1 tsk naturellt vaniljpulver / 2-3 msk nyponskalspulver / 3 msk agavesirap eller honung / en nypa salt /Tips! Mikkans tidigare bovetemüslis: med aprikos och valnötter, och med pistagenötter och gojibär!
Läs även andra bloggares åsikter om Raw food, Hemmagjort, Nyttigt, Krasm
tisdag 11 maj 2010
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Håhå, cashewnötter minsann, det var en pimpning som hette duga. :) Jag är fortfarande fast i pumpakärnor/tranbär-svängen - det blir ju så galet snyggt ihop! Fast igår varierade jag mig lite och hade i lite malen nejlika. Hur fel kan det bli, liksom? :P
SvaraRaderaÄr det någon smak på nyponskalspulvret eller är det bara för nyttighetens skull?
Gott - och vilken fin bild! Är det nya porslinet jag skymtar?
SvaraRadera@Plommonet: ah, det låter ju också riktigt trevligt! har du hittat osötade tranbär någonstans? Jag famlar fortfarande i mörkret där, börjar tvivla på att det finns? Nyponskalet smakar i.lte syrligt fruktigt, men tar inte alls över när man har i sådant som kanel i, så då blir det främst för nyttighetens skull antar jag. :)
SvaraRadera@AnnaB: tackar tackar! Det är porslin från min förra traderarunda. jag hittar massa gammalt fint där som kostar en spottstyver, håller på att nygga upp hela hushållsporslinsamlingen nu i fina uddatallrikar som tillsammans blir görfina! Från sittningen i helgen borde tallrikarna dyka upp på fredag, specialreportage utlovas! :D
Mmmm, musli kommer härmed bryta mina frukostrutiner. Nu när vår och sommar är i antågande känns yoghurt och müsli mer lockande än gröt. Speciellt efter receptet ovan. men visst smakar nyponpulvret? Detaljerna är nog så viktiga och i det här fallet låter det som att nyponet är den komponenten som lättar upp stämningen bland de djupa söta vanilj- och kanelsmakerna? Gott!
SvaraRadera/Linda
Oj, vad bra att du nämnde mysli på groddad bovete. Jag har sett Renee Voltaire´s variant och tänkt "det där kan man göra sjäv". Du är så toppen!
SvaraRadera@Linda: ja du, det har du nog rätt i. Smak är ju inte alltid det som inte märks vid första tuggan, utan även det som stöttar i bakgrunden!
SvaraRadera@Lotta: kör hårt bara, gör din egen variant, så enkelt, gott och nyttigt, och går att variera i oändlighet!