tisdag 11 maj 2010

Nytt müsliprojekt

Gå direkt till receptet.

Jag måste alltid ha rawfoodmüsli gjort på groddat bovete hemma. Det är supergott med en riktigt krunchig topping till fil, keso eller yoghurt, och kan varieras i evigheters evighet. Det håller länge i skafferiet, är snällt mot magen (inget gluten!) och lowcarb dessutom! Den snälla tillagningen med groddning och torkning på låg temperatur gör det till en näringsbomb - detta är raw food för alla, vem som helst kan få till detta bra hemma! Tillvägagångssättet är enkelt:

Lägg bovete, linfrön och nötter efter behag i blöt över natten. Morgonen därpå sköljer du massan ordentligt, tillsätter kryddor och torkad frukt och skjutsar in i ugnen. Ca 40°, 15-20 timmar. Jag har beskrivit tillvägagångssättet mer nogsamt flera gånger, t ex här. Har man en gång gjort det så har man knixen inne och kan därefter freestyla helt efter behag. Denna gång gjorde jag müslin extra flott enligt nedan:

Müslibas:
/ 3-4 dl torkat helt bovete / 1 dl linfrön / 1 dl pumkakärnor / 1 dl cashewnötter /

Bling:
/ 1-2 msk mald kanel / 1 tsk naturellt vaniljpulver / 2-3 msk nyponskalspulver / 3 msk agavesirap eller honung / en nypa salt /Tips! Mikkans tidigare bovetemüslis: med aprikos och valnötter, och med pistagenötter och gojibär!

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

6 kommentarer:

 1. Håhå, cashewnötter minsann, det var en pimpning som hette duga. :) Jag är fortfarande fast i pumpakärnor/tranbär-svängen - det blir ju så galet snyggt ihop! Fast igår varierade jag mig lite och hade i lite malen nejlika. Hur fel kan det bli, liksom? :P

  Är det någon smak på nyponskalspulvret eller är det bara för nyttighetens skull?

  SvaraRadera
 2. Gott - och vilken fin bild! Är det nya porslinet jag skymtar?

  SvaraRadera
 3. @Plommonet: ah, det låter ju också riktigt trevligt! har du hittat osötade tranbär någonstans? Jag famlar fortfarande i mörkret där, börjar tvivla på att det finns? Nyponskalet smakar i.lte syrligt fruktigt, men tar inte alls över när man har i sådant som kanel i, så då blir det främst för nyttighetens skull antar jag. :)

  @AnnaB: tackar tackar! Det är porslin från min förra traderarunda. jag hittar massa gammalt fint där som kostar en spottstyver, håller på att nygga upp hela hushållsporslinsamlingen nu i fina uddatallrikar som tillsammans blir görfina! Från sittningen i helgen borde tallrikarna dyka upp på fredag, specialreportage utlovas! :D

  SvaraRadera
 4. Mmmm, musli kommer härmed bryta mina frukostrutiner. Nu när vår och sommar är i antågande känns yoghurt och müsli mer lockande än gröt. Speciellt efter receptet ovan. men visst smakar nyponpulvret? Detaljerna är nog så viktiga och i det här fallet låter det som att nyponet är den komponenten som lättar upp stämningen bland de djupa söta vanilj- och kanelsmakerna? Gott!

  /Linda

  SvaraRadera
 5. Oj, vad bra att du nämnde mysli på groddad bovete. Jag har sett Renee Voltaire´s variant och tänkt "det där kan man göra sjäv". Du är så toppen!

  SvaraRadera
 6. @Linda: ja du, det har du nog rätt i. Smak är ju inte alltid det som inte märks vid första tuggan, utan även det som stöttar i bakgrunden!

  @Lotta: kör hårt bara, gör din egen variant, så enkelt, gott och nyttigt, och går att variera i oändlighet!

  SvaraRadera