onsdag 5 maj 2010

Simpsons, bacon och nässlor

Gå direkt till receptet.Efter att ha plockat ett stort fång nässlor så lade jag dem i en skål med iskallt vatten, så att de inte skulle krokna. Där låg de. En dag, en natt, en dag igen. Jag kunde inte bestämma vad jag skulle göra med dem - trots att jag vet vart jag kan hitta fler om något skulle gå snett. Sallad? Smoodi? Soppa? Många bloggare omkring oss stoltserar med sådant som soppa på nässlor och fänkål och nässelmiso, och Camino inspirerar med sin maskrosomelett som borde översätta alldeles utmärkt till nässlor.

Middagen igår blev en jämkning av flera idéer som skvalpat ett tag, och senare på kvällen låg jag och tänkte såsom Homer Simpson gör ibland avseende chokladbitar: "It was so good, I wish I was eating it right now".

1 stor portion alt tillbehör till 2 personer:

/ ett knippe sparris (12 st) / en halv lök från knippe / 4 skivor bacon / 2-3 msk kronärtskockspuré / 3-5 svampar / 1 dl förvälld nässla / 1 dl grädde / nymald peppar /

Sätt ugnen på 200°. Blanchera avsnoppad sparris (dvs ned hastigt i kokande vatten, max en minut, och sen ned i iskallt för att avbryta kokningen omgående). Bred en rågad tsk kronärtskockscremé på vardera baconskiva. Skär långa strimlor av knipplöken (som gärna får ha en del av stammen kvar). Bunta ihop lökstrimlor med tre sparris och rulla ihop i en skiva bacon. Rada upp lite fint i en ugnsform och grädda i ca 15 min, tills då att baconskivorna ser färdigtillagade ut.

Under tiden detta står i ugnen så förväller du ett par nävar färska nässelskott (går lika bra med spenat om du inte har nässlor). Hacka dem sedan och fräs tillsammans med finskivad svamp. Peppra, och slå över grädden som får bubbla in.

Servera tillsammans, antingen som en riktigt lyxig huvudrätt, eller som ett schysst tillbehör till något annat trevligt.Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

8 kommentarer:

 1. Jag gjorde en grymt god nässelpesto! Kanske något att testa :)

  SvaraRadera
 2. @Nina: det låter sjukt spännande! vart hittar jag receptet?

  SvaraRadera
 3. Hej! En fråga till dig, har nämligen ingen aning till vem jag ska vända mig, och jag har fått för mig att du bor i Stockholm (?). Min fråga gäller var i huvudstaden jag kan handla raw foodprodukter, dels om det finns ställen som serverar raw food, eller next to iafall. Jag bor inte i Stockholm som du förstår, men åker upp om en vecka! :-) Alla tips från dig eller dina läsare mottages tacksamt! Mvh Lisa.

  SvaraRadera
 4. Oj, vi har ett helt fång med nässlor utanför staketet... mot sheerwodskogen

  SvaraRadera
 5. Hurra för nässlor! Jag har spanat in ett nässeldike, nu återstår bara att plocka dom och välja vad av allt gott som jag ska slå till att laga. :-)

  SvaraRadera
 6. @Anonym: hej du! jag är nyinflyttad men har varit här och jobbat ett par år innan detta. Börjar få lite halvkoll sådär och detta är mina bästa bästa tips! :)
  Du bara MÅSTE besöka Yogayama vid Östermalmstorg för en munsbit (http://njutmaten.blogspot.com/2009/10/yogamums-med-lackra-lisa.html). Blueberry lifestyle har supersmoodies av det kreativa slaget, finns både på NK-husets baksida och vid Stureplan. Sen har jag hört att det finns bra rawställen på söder med rå glass t o m! Vet inte namnet dock...

  @Kanjagkandu & Tina: go for it! :)

  SvaraRadera
 7. Jag hittade recept på Sveriges radios hemsida, jag tror det hette radiokocken :)

  SvaraRadera
 8. @Nina: tack för tipset, nu har också jag hittat det! :)

  SvaraRadera