onsdag 26 maj 2010

Den där salladen

I miso-inlägget häromdagen utlovade jag receptet på den sallad som serverades till miso-biffen. Det är verkligen framförallt en dressing värd ett eget inlägg, jag kommer göra den ofta framöver. Ett mästerverk, om jag får säga det själv.Dressing:
/ 2 msk kallpressad rapsolja / 2 msk sesamolja / 2 msk mirin / 1 msk shoyu-soya / en nypa chiliflingor / saften från 0,5 lime /

Rör samman hastigt så att väskorna går ihop fint. Jag brukar alltid tillsätta vingäger/syra och soya till oljan under omrörning. Chiliflingor efter behag, verkligen, jag är en mes i dessa sammanhang. Alltid.

Sallad:
/ 2-3 endiver i bitar / en halv kruka romansallad / 3 strimlade salladslökar / 1 stjälk finskivad blekselleri / 7-10 klyftade coctailtomater / 1 delat stånd broccoli / 1 knippe klippt gräslök /

Woka broccoli några minuter i en torr panna. Montera resten av grönsakerna, lägg broccolin överast, häll över den ljuvliga dressingen och toppa med finklippt gräslök.

Jag gör verkligen inte sallad som Gitto. Är hennes motsats kan man nästan säga. Helst bygger jag salladen i lager lite slarvigt på ett stort fat. Alla grönsaker skall synas och få luft, men du skall som salladsätare inte kunna komma undan allt gott. Som jag ser det är blekselleri t ex inte asgott att äta som det är, men tillsammans med späda blad med lätt metallsmak, söta tomater och salt feta så blir det himmelskt. Detta är min ständiga princip, I stand by it.Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

8 kommentarer:

  1. Tack för inspiration. Jag tror du banar väg för mig. Jag är lite feg, lite för inrutad i vanor och har dessutom alldeles för sällan tid och möjlighet att botanisera i kul butiker...
    Alltsamman låter helt enkelt väldigt gott!

    SvaraRadera
  2. Ja, det är gorddat bröd hon brukar ha, om jag inte missminner mig. Hittade faktiskt det på Coop Avenyn, ska kika på det mer noggrant någon dag.

    Jo, gräsmosen har inte varit så lyckade. Däremot har jag ingen som helst relation med endviver, men jag inbillar mig att de är beska? Kanske en bekantskap jag borde ta upp, jag hade likadana (oförtjänta) förutfattade meningar om den stackars sellerin som jag älskar numera. :)

    SvaraRadera
  3. Gött! Älskar sallader med sting i dressingen. Tror nog att mina ser ut lite som dina. Avskyr alltför finfördelat - om det inte är asiatiskt. Hemma gjorde pappa förfärligt kompakta sallader med grönbesk selleri och det var först när jag själv provade eget som jag blev salladsfreak - och lärde mig vilken del av sellerin som ska hackas till bolognesen och vilken som ska avnjutas i sallad. Selleri och stilton är favvo :)

    SvaraRadera
  4. @Annika: det där är ju bromsklossar jag tror vi har lite till mans/kvinns. Vissa matbloggare har skrivit så mycket om de härgrejjenra nu så att det blev ohållbart för mig att inte testa. :)

    @Plommonet: jag kan trösta dig med att även jag haft stora tvivel kring endive som knädes beskt och äckligt, nu kan jag inte leva utan typ, har alltid hemma! Mild beska som passar helt utmärkt både i sallad, men även typ som "tacoskal" med lite guaca och tomatsalsa på!

    @Anna: åh, det är ju en favorit, jag brukar dela upp i dm-långa bitar, splitta på mitten, trycka på bra med gorgonzola och servera som festtilltugg!

    SvaraRadera
  5. hej!
    jag tror att du lättast hittar aprikoskärnorna på gryningen, men den ligger ju ganska nära goodstore :) de ska visst smaka bittert, men det kände inte jag. på aprikoskarnor.se står det otroligt mycket läsvärt om dessa kärnor. jag tror skarpt på att de kan hjälpa folk. även hunzaaprikoserna kan rekommenderas, de smakar lite mindre sött än andra sorter tycker jag (båda produkterna är raw)

    oj, vad långt detta blev :p du får ha en bra dag och hoppas att du har sluppit regnet!? kram

    SvaraRadera
  6. hej igen. jag var lite snabb med att läsa din kommentar, sorry, såg inte att du skulle ta gryningen på vägen till goodstore :)

    bor du i sthlm? :) om, har du varit på yogayama!? helt underbar restaurang.
    take care!

    SvaraRadera
  7. Den där dressingen lät trevlig och förtjänar en provomgång.
    Själv rörde jag nyligen ihop en variant med ljus (japansk) soja, en nypa socker, ett par droppar sesamolja och några stänk yuzujuice (har man inte tillgång till det så går lime eller citron också bra även om resultatet blir lite mindre japanskt). Den skulle kunna funka till vilken sallad som helst egentligen. Min var en kall sobanudelsallad. Somrigt och jättegott!

    SvaraRadera
  8. @Molly: sannerligen riktiga toppentips, skall testa aprikoserna definitivt!

    @Japan: låter ju super, lite mer fokus på det söta och sura i din än min bara, jag var mer heavy on the sesam. Båda varianter lär ju funka asbra!

    SvaraRadera