fredag 16 april 2010

Testköket: Hondar tala mat

Smaskens gjorde det igen. Som så många gånger förr så drev hon in mig i köket, Annika, med nya fräscha idéer. Jag vet inte varför jag aldrig tidigare lagat frikadeller, eller alls tänkt tanken. Den presenteras ju för oss i ett av Walt Disneys julkort år efter år efter år. Jag vet inte heller varför jag så sällan har med kapris i matlagningen. Kanske för att jag inte har en aning om vad den lille gynnaren vill ha eller behöver för att bli sådär riktigt lyckad i grytan.

Nu vet jag bättre. Nu vet jag att frikadeller är busenkelt att göra, att kapris smakar helt ljuvligt tillsammans med bacon, citronzest och parmesan. Jag vet också att detta kommer bli återkommande i mitt kök.

Receptet på Annikas fläskfärsfrikadeller i gräddig tomatsås finner du här. Jag följde det slaviskt, sånär som på vinet i såsen (visade sig att inte heller vinöppnaren hade lyckat ta sig hit från Götet ännu, den som väntar på något gott...). Det gick riktigt bra ändå. Gjorde tomatsåsen i den panna där jag fräst baconbitarna och slösade inte en sekund med olivoljan. Pastan byttes mot finskivad endive och lite riven morot. För er bekvämlighets skull klistrar jag in det grymma receptet här åt er, som en tribut till frikadellmakerskan själv!

Massor av frikadelli
/ 500 g fläskfärs / salt&peppar / 1 stort ekoägg /1 paket ekobacon, finstrimlat och stekt / 1 dl finriven parmesan / 2 msk finhackad kapris / en halv dl finhackad bladpersilja / 1 finriven vitlöksklyfta / zest från en ekocitron /

Gräddiga tomatsåsen
/ 2 burkar tomater, hela eller krossade / 1 finhackad liten lök / 2 finrivna vitlöksklyftor / generöst med olivolja / 1 dl vitt vin / en nypa råsocker / salt&peppar / 0,5-1 dl vispgrädde /

Blanda ägg, kapris, bladpersilja, vitlök, citronskal och stekt bacon separat. Krydda färsen med salt och peppar, och blanda sedan ned även den. Forma sedan till knappt valnötsstora bullar.

Fräs lök (gärna schalotten) och vitlök försiktigt i pannan där du stekt bacon. Häll över vinet 8optional!), tomaterna (Annika tipsar: klipp de hela tomaterna i bitar rakt ned i burken; jag gillade att ha lite bitar i såsen) och grädden. Krydda med salt, nymald svartpeppar och en gnutta råsocker. Låt sedan kötbullarna plumsa ned i såsen, och bubbla på medelvärme i uppemot 30 minuter.

Servera gärna med finriven parmesan och ytterligare nymald svartpeppar.

Fler artiklar om min testköksverksamhet finner du här, och tanken bakom det hela har jag skrivit om i seriens första inlägg.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

8 kommentarer:

  1. Frikadeller, kapris och nu Twitter - från klarhet till klarhet :)

    Kramen!

    SvaraRadera
  2. Då säger frikadellmakerskan mille grazie för det fina berömet! Kul att kunna sprida frikadellerna vidare!

    SvaraRadera
  3. Hej vad kul nu har kjag hittat en till bra matblogg :)

    Christoffer

    SvaraRadera
  4. @Kari: visst tar jag mig! ;)

    @Annika: du är bäst!

    @Christoffer: Du, jag får ju säga detsamma! :)

    SvaraRadera
  5. Ja, gott är det! Jag gjorde ju också dem förra söndagen :) Men jag längtade litegrann efter bara en munfull med linguine eller spaghettini...

    SvaraRadera
  6. @kristin: jag lurade just på den, vet att du stod och vägde mellan frikadeller och burger. Kanske blev det både ock? :)

    SvaraRadera
  7. Detta påminner väldigt mycket om ett recept jag brukar göra från en av Ola Lauritzons kokböcker. Skillnaden är att jag inte har kapris i och rökt skinka istället för bacon i frikadellerna.
    Super gott verkligen!
    Måste testa nästa gång med bacon... :)

    Läste om dig i tidningen idag.
    Första gången jag är här på din blogg, men återkommer absolut igen!

    Ha det så bra!/Åsa.

    SvaraRadera
  8. @Åsa: varmt välkommen hit! :) Rökt skinka lär ju vara riktigt gott i, kansek då med nån grevé istället för parmesan? Mums!

    SvaraRadera