onsdagen den 14:e april 2010

Mina bästa vardagsrecept

Gå direkt till recepten: 1, 2 och 3.

Veckans bloggtema hos Mymlan passar sällan mig, jag försöker hålla min blogg hyfsat renodlad även om det bor en skribent i mig som gärna hade avhandlat fler ämnen än mat emellanåt. Denna vecka glimrade någonting dock till. Kunde det vara? Nä...eller, jo? Ett nödrop, ett skri efter bra och prisvärd vardagsmat som går snabbt att göra och som inte kräver att man snurra in på saluhallen och ber om ingredienser man inte kan uttala.

Jag kan så förstå tilltalet; även om jag själv inte har småbarn så är "livspusslet" trassligt nog som det är, och behovet av bra och snabb middagsmat i vardagen är nog både stort och svårtillfredställt. Jag själv brinner ju för att matlagning skall vara enkelt och tillgängligt, och vet att många fler därute skulle kunna variera maten och äta både nyttigt och gott utan att drabbas av den stora pankheten som följd. Jag presenterar nedan några fina favoriter i repris och säger till er: vardagslagare, get it on!TORSK I ÄGGSÅS, serverar 3 personer
Tidsåtgång: ca 20 min

Råvarukommentarer: detta funkar med vilken vit fisk som helst i princip. Köp allt från färska eller styckfrysta filéer till det klassiska fiskblocket. Ägg finns oftast hemma i de flesta kylskåp, grädde borde göra det i vart fall och persilja finns billigt överallt. Vinet kan uteslutas, om man inte har en slatt över sen helgen eller har lust att öppna en ny flaska på en vardag.

Ingredienslista: / 4 ägg / 2 dl grädde / 2-3 msk creme fraiche / 0,5 dl vitt vin / en kruka persilja / buljong eller fiskfond / ca 300g fisk av torsktyp / salt&peppar /

Instruktion: Lägg först och främst fram fisken så den tinar något om den legat i frysen, gärna på morgonen i kylen om du pallar att plan ahead. Koka äggen "lagom" hårda, i min värld är det ca 5 min. Koka samtidigt ihop såsen i en panna: grädde, creme fraiche, vitt vin, buljong, salt och peppar. Lägg i torskbitarna i såsen när den bubblat ihop sig bra och låt dem tillagas på svag värme under några minuter. Hacka en kruka krusig persilja och strö över tillsammans med de hackade äggen.

Serveringstips: gör gärna en krispig råkostsallad till med t ex rödkål, blekselleri och morötter!GRÖN CURRYSOPPA, serverar 4 personer
Tidsåtgång: ca 20 min + blötläggning

Råvarukommentarer: linser är bra basvaror att ha hemma. Lägg en näve i blöt när du kommer hem från jobbet t ex, så är de lagom när du hunnit plocka undan disk, duscha, gå ut med soporna eller sådär. Den frysta grönkålen kan bytas ut mot hackad fryst spenat.

Ingredienslista: / ett paket fryst grönkål / 3-4 msk beluga/puylinser / 4 dl vatten / buljong eller fond / ca 3 msk creme fraiche / salt&peppar / curry /

Instruktion: Värm den frysta grönkålen i en kastrull med 4 dl vatten, rejält med gyllene curry och ekologiskt lantbuljongpulver, fond eller en buljongtärning. Låt de blötlagda små linserna bubbla med. Puttra tills linserna är lagom mjuka/al dente, krydda med salt och peppar. Ett par skedar creme fraiche ger soppan en skön tjocklek.

RÖD KYCKLINGGRYTA
Tidsåtgång: ca 20 min + 10 min till att ta loss allt kött

Råvarukommentarer: grillad kyckling är lätt att få med sig hem i farten. Konserverade tomater och torkad frukt är lätt att ha hemma, likaså morötter och gul lök som är klassiska basvaror. Ajvar håller länge i kylen och är användbart till mycket, finns i alla livsmedelsbutiker vid det här laget, och finns även i en starkare variant för den våghalsige.

Ingredienslista: / 1 grillad kyckling / 2 burkar konserverade hela tomater / ett par kläm tomatpuré / 2-3 msk grädde / 2 gula lökar / 1 morötter / 2 vitlöksklyftor / en näve champinjoner / ca 5-6 torkade aprikoser / 3-4 msk ajvar relish / buljongpulver eller fond / salt&peppar /

Instruktion: Fräs kycklingen delad i mindre bitar med skivad svamp och skivad lök samt pressad vitlök, morot i slantar och finhackade aprikoser. Krydda med salt, peppar samt buljongpulver och tillsätt burktomater, lite vatten, grädde, tomatpuré och ajvar efter tycke och smak.Serveringstips: Gott, nyttigt och vackert med lätt förvällda gröna grönsaker till detta, som t ex haricot vertes, brysselkål eller broccoli.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

6 kommentarer:

  1. Jaa vad gott!!! Du lägger aldrig av att få det att vattnas i munnen på mig.

    SvaraRadera
  2. åh, vilka underbara recept! Och jätte fina bilder!
    Ha det bra!
    Kram Daniella - BakeCake

    SvaraRadera
  3. Hej Mikkan! En enkel "in i ugnen en kvart" rätt har jag ätit idag :-)
    http://www.gourmetodling.com/tips-fran-boutique-fisk/

    SvaraRadera
  4. @Axel: det är mitt mål!

    @Daniella: välkommen hit till mig, tackar tackar! :)

    @Anna: perfekt, så skall snabbmat se ut! :D

    SvaraRadera
  5. Hejsan.
    Jättebra detta men jag skulle vilja kontakta dig men hur gör jag, det sätt du skrivit att det går att kontakta dig funkar inte. Eller gör jag fel

    SvaraRadera
  6. @Anonym: du är varmt välkommen att skriva till mig på njutmaten @ gmail.com (utan mellanslag, jag skriver såhär för att slippa spam till adressen)

    SvaraRadera