onsdag 24 mars 2010

Kexet

Gå direkt till receptet.

I blötläggar- och experimenterartagen, igen. Nöden är som bekant uppfinningarnas moder, och när man inte har någon särskild köksutrustning att tillgå så får man ju jobba med det som går tänker jag. Bunkar har jag ju, en ugn, en kastrull, en nötpåse och en hushållsassistent. Saknar lergrytan, stora långkokskastrullen, råsaftaren, mackjärnet och alla andra kompisar. Tills dess att vi är återförenade så försöker jag göra sådant som t ex snälla och goda kex här hemma.

Lägg i blöt över natten:
/ 1 dl bruna linfrön / 1 dl gula linfrön / 1 dl skalade hampafrön / 1 dl oskalade sesamfrön / 1 dl svarta sesamfrön /

På morgonen:
Sätt ugnen på 40-50 grader. Häll av vattnet i en sil eller silduk (annars slinker fröna ner i diket), skölj med fräscht vatten och låt rinna av en smula. Häll över hela blandningen på en plåt och forma till kex. Gör dem inte för tunna, då kommer de hålla ihop sämre. Strö över lite flingsalt på varje kex.

Låt stå i ugnen säg en hel arbetsdag. På kvällen när du kommer hem kan du plocka ut en plåt med ljuvligt slowrostade kex! All fin näring i fröna bevarad, helt utan mjöl så GI:t är på topp, och de är dessutom otroligt vackra när alla frön har så olika färg!

Lossa kexen från plåten med t ex en tårtspade eller osthyvel och förvara torrt. De kex som blivit för tunna hos mig hamnade i en särskild skål - dem strör jag över salladen en vacker dag tänker jag!

Just nu är de en favorit till frukostsmoothien. Ekologiskt naturellt jordnötssmör på och lite frukt till det, ljuvligt gott!Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

11 kommentarer:

 1. Gott det låter! Bokmärker och återkommer för att testa.

  SvaraRadera
 2. Hej Mikkan!! Så fiffig du är, det ser himla avancerat och gott ut! Allt bra med dig annars?

  SvaraRadera
 3. Vid min guuuuud! så gott det ser ut! got to do! tack för tipset ;)

  SvaraRadera
 4. Wow, ser otroligt vackert ut med alla färger. Gula linfrön, är det något som jag bara missat i affärshyllorna eller finns de på lite mer specialaffärer? Annars är EkoStore ett säkert kort kan jag tro?
  Och vart hittar du ditt jordnötssmör? Jag försökte mig på att göra eget... men det blev ingen höjdare, smuligt och tråkigt. =/

  SvaraRadera
 5. Vad du är påhittig! Det låter verkligen gott. Har själv aldrig ens tänkt tanken att "långrosta" över dagen ;).

  SvaraRadera
 6. såna där kex är beroendeframkallande! jag fick nästan gå på avvänjningskurs för ett par år sen för jag gjorde nya satser snabbare än jag hann äta upp dem. kändes som att ugnen alltid var på när jag var på skolan, och sen åt jag kex dygnet runt. :) och nu har du väckt en björn som sover. jag kommer bli helt förlorad i linfrökexdjungeln igen! ;)

  SvaraRadera
 7. @Villimey: grymt, gör så och återkom gärna med vad du tyckte! :)

  @kryddburken: fiffigt är kanske bland det bästa epitetet jag vet, så tack för det! :) Allt väl, om än något spartanskt. Längtar efter att komma i ordning med allt!

  @Isabelle: så sjukt enkelt också, sköter mest sig självt liksom!

  @Plommonet: det är ju mer vanligt i raw-kretsar har jag förstått. har köpt av renee voltaire men också från råvarubutiken. På ekostore kan man ju hitta rå agave, så där finns säkerligen goda chanser till gyllene linfrön också! Det är ingen egentlig skillnad i näring gentemot de bruna, de är bara snyggare. :)

  @Annika: jag älskar slowrostningen, blötlägger även t ex mandel över nattoch kör i 40 grader i 24 timmar. Blir himmelskt!

  @Therese: jag är lite där nu, gjorde ytterligare en stor plåt som var klar i morse! Vad använde du då för recept?

  SvaraRadera
 8. Det var nåt recept från GP som jag inte har kvar mer än i huvudet, minns inte vem som gjort det. Och det var nästan precis som du gjorde, såhär ungefär:

  5 dl linfrön (mörka och ljusa)
  Nån dl sesamfrön (skalade eller oskalade)
  Nån dl pumpakärnor (eller solrosfrön, eller både och)

  Låt svälla några timmar i lika många dl vatten som du har frön. Bre ut geggan på en plåt (antingen smord med rapsolja eller med bakplåtspapper), strö över lite flingsalt och sätt i ugnen (ca 50 grader) ungefär tio timmar. När jag var hemma brukade jag öppna ugnsluckan nån gång i timmen och släppa ut fukt.

  När kexplåten var snustorr var det bara att bryta dem i lagom små bitar och sen åt jag dem som snacks.

  SvaraRadera
 9. @Therese: det var ju rätt likt. Pumpakärnor är nog trevligt till tusen att ha i, kanske valnötter också? :)

  SvaraRadera
 10. De låter jättegoda dina kex, Mikkan! Jag experimenterade oxå med raw-kex i helgen, inte nåt avancerat dock, men recept kommer nog senare i veckan hos mig.

  SvaraRadera
 11. @Eanie: det ser vi fram emot! Inte alltid det mest avancerade som blir godast, det kan ju vara bra att komma ihåg! :)

  SvaraRadera