lördag 20 mars 2010

Evolutionen och jag

I en perfekt värld skulle vi alla kunna styras helt av våra lustar. Såg Babel på SVT Play igår, där Fredrik Lindström pratade om sin nya poesibok som har titeln Evolutionen och jag kommer inte överens. Han menade att vi hela tiden måste kämpa emot våra lustar, såsom att förlusta sig med snabbköpskassören/skan, bara äta mazariner och kolla på Travel Channel istället för att jobba, för att mänskligheten skall komma framåt. Evolutionen bygger inte på individualister som kan gå loss på vad just de gillar, eller att varje människa är unik, utan att vi som företeelse tillsammans tar oss framåt och för vidare goda gener. Jag har inte sett det på det viset innan. Som programledaren sade så kan man vid en hastig blick tänka sig att Fredrik Lindström verkligen vore kompis med evolutionen, med tanke på hans framgångar, en schysst alfahanne alltså som visat sig duglig. Men, ur ett individualistiskt perspektiv såklart, och individualism för inte laget framåt.

Alltsomoftast låter jag trots detta lustarna leka. Slickar på fingret och sätter upp det i min känsloblåst. Vad vill jag helst av allt idag? Ibland leder det mig till att sitta inne en solig dag och kolla på program som inte ens är favoriter utan bara på dethärärvältrivsamt-listan. Ibland leder det mig till att baka tårta på en tisdagskväll utan att vänta besök. Idag ledde det mig till nybakt surdegsbröd med valnötter och Onsalakorv. Även de enklaste lustar är underbara att tillfredställa.Äter min frukost första helgen i nya lägenheten, glädjs åt att jag orkat släpa hit både radio (Hej Spanarna!) och espressomaskin via tåget från Göteborg. Inser samtidigt att en stol vore nästa steg som skulle lyfta situationen avsevärt.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

3 kommentarer:

  1. Stolar är bra grejer. Och bord i vardagsrummet, speciellt när man har inflyttningfest. Jag tillverkade lite hastigt ett bord av två flyttkartonger, la en duk på det och vips! Ett bord! Sen höll allt på att rasa när en intet anande gäst glatt slängde upp fötterna på det... men det är en annan historia. :) Jag hade ett gäng campingstolar som huserade i min lägenhet tills jag lyckades få dit stolar... funktionellt om inte annat. :)

    SvaraRadera
  2. @Plommonet: ja, du har ju sånt här i färskt minne. bananlådegrejjen plockade vi upp nu i helgen och lät vår söndagskaffegäst sitta på dammsugaren :))

    @Anna: tack, du är gullig!

    SvaraRadera