söndag 28 mars 2010

Mikkans stacker

När vi var i USA på bröllopsresa hösten 2008 så presenterades vi för ett hamburgerutbud ganska olikt det vi är vana vid. På gott och ont skall sägas. Kul med kreativa burgers på diverse diners, men också rätt nasty med gigantiska BK-stackers som bara lassade burgare på burgare på burgare, där själva USP:en var att ingen grönsak kommit i närheten av kreationen. Den roligaste burgaren vi åt var den på Jelly Belly Bean-fabrikens cafeteria som såg ut som en geleböna, men den godaste var den som kryddats med en stark emmenthaler och mycket lök.Hemma idag kändes burgare av den roligare sorten helt rätt, och det jag skapade kändes ta mej fanken så bra att den skulle kunna kvala in som en värdig deltagare i hamburger-SM. Såhär gör du:

Krydda färs efter behag och forma biffar, eller hiva fram ur frysen (no shame!). Lägg undersidan på ditt bröd (i mitt fall majsbröd, men finns mycket annat kul att köpa; grovt, med olika fröer på toppen osv) på en vacker tallrik och börja bygg på höjden. I mitt fall:

Bröd - amerikansk hamburgerdressing (dvs svensk dressing som vi kallar amerikansk, men som du sannolikt aldrig hittar väl over there) - tunna skivor tomat i lager - burgare - hyvlad parmesan - redigt med stark guacamole - en näve mangoldblad - bröd!

Guacamole till en burgare:
/ en halv avocado / en halv vitlöksklyfta / en msk hackad röd lök / 1 tsk citronsaft / salt / paprikapulver /

Mosa avocadon, tillsätt finriven vitlök, finhackad röd lök, citronsaft efter behag och en gnutta av kryddorna. Ljuvligt i all sin enkelhet.Som sideorder fick man i Mikkans diner idag ångade edamamebönor, rikligt saltbeströdda. Sjukt tillfredställande. Nämnde jag att stambytet är över, att vi således numer inte har massa hantverkare i lägenheten hela dagarna och i gengäld faktiskt kan duscha inomhus? Som en dröm.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

8 kommentarer:

 1. Grattis till avslutat stambyte! En närapå religiös upplevelse - eller hur?

  SvaraRadera
 2. åh, vad gott! när jag bodde i NY var wendys mitt favoritburgerhak. vet inte varför egentligen, för det är precis lika flottigt som alla andra hamburgerkedjor i det landet. oh well, ibland kan det vara gott med sådant också :)

  SvaraRadera
 3. Åh, så gott det ser ut! Gjorde ett gäng hamburgare i jobbet för någon månad sedan och hela familjen frossade loss.

  SvaraRadera
 4. @Annika: snacka om! Känns som att du vet vad jag snackar om... :)

  @Charlotta: Wendys har min svärmor alltid pratat om, men vi hittade aldrig nåt sånt ställe (vi är ej bilburna, kanske därför?). En billig och enkel favorit var dock In 'n' Out Burger. Två burgare på menyn typ, men riktigt goda!

  @AnnaB: det är ju så kul att gå loss och hitta på lite nya grejjer att fylla dem med. Otroligt fint att man numer kan köpa Friscobröden i butik dessutom!

  SvaraRadera
 5. Men hallå! Du får det att rinna saliv i munnen på mig. Och jag som inte äter sånt, grrr...

  SvaraRadera
 6. @Bums: sorry, sorry, förstår först nu mitt fatala misstag, tar genast tillbaks... ;)

  SvaraRadera
 7. ser jättegott ut. älskar edamame!

  SvaraRadera
 8. @Eanie: visst är det grymt att man kan köpa bönorna i vanlig butik numer! :)

  SvaraRadera