måndag 22 mars 2010

Vägval: kök

Kära läsare, ett öppet brev till er, en vädjan - nu om någonsin behöver jag er expertis! Ingen har väl kunnat undgå vad som just skett: vi har flyttat in i en riktig köpelägenhet här i Stockholm. Mitt i renovering och när den är klar går lasset med alla grejjer från Göteborg och därefter är dealen sealad, vi blir Stockholmare.

Köket här i lägenheten är som ni kan se på bilderna ett klassiskt 50-talskök med inåtlutande skåp, gamla klassiska glastråg för torrvaror och originallådor i trä med små käcka avdelare i för smart förvaring. Innan vi kom hit (dvs när man bara hade sett stället i 5 minuter en kväll, sedan budat loss och skrivit papper på nåt mäklarkontor nånstans) så var jag övertygad om att jag skulle blåsa ut skiten och sätta in allt nytt från scratch. Nu - inte så säker! Undrar om jag inte gillar funkisgrejjen ändå?Köksrenoveringen kommer vänta en smula, tills vi kommit i ordning här och går mot sommar. Jag har tid att fundera över hur jag vill ha det, vilket ju är bra eftersom det känns som den viktigaste biten av hela lägenheten, men känner att jag behöver input redan nu. Vägvalet är tydligt: helt nytt kök med högblanka vita luckor, vit porslinsho och sobert ljust kakel och allt det där, eller ommålning av de skåp och lådor som finns? Stilen på renovering runtomkring påverkas såklart av valet, golv, kakel, vitvaror och tapet blir ju helt olika tänker jag mig.Ett modernt kök är ju urläckert, men ett 50-talskök i vitt med t ex knallrött mosaikkakel och klassiskt svart-vitt-rutigt golv är ju också riktigt fint. Vår målare (en ljuvligt cynisk gotlänning med ett stort och gott hjärta) menade att det vore galenskap att slänga ut originalkök som är så gamla men i fint skick. Jag lutar åt samma håll, men är det galet? Badrummet kommer vara nyrenoverat i modern stil, övriga lägenheten likaså.

Tyck till, hjälp Mikkan vid ett av de största vägval livet hittills har bjudit henne!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

18 kommentarer:

 1. Tänk praktiskt: Orginalskåpen är djupare än moderna, och dessutom går de ända upp i tak. Alltså rymmer de mer porslin och kökdsgrejor, och är superlätta att hålla rena. Och tänk miljö: Varför riva ur något som faktiskt är felfritt? Om ni i alla fall byter kök: Sälj/ge bort det gamla till någon som vill ha det.

  SvaraRadera
 2. JAg håller med din målare. Vi hade ett 60-tals kök i vår förra lägenhet och jag gillade det verkligen. Killen som bodde i lägenheten innan oss hade renoverat köket och det var riktigt snyggt. Dock saknade vi diskmaskin och om vi hade bott kvar så hade vi höjt diskbänken så att dessa förnödenheter passar in. Nya blandare och kakel gör ju mycket bara det för att höjja intrycket. Jag är ju helt galen i 60-70talet så jag röstar såklart på att ni skall behålla köket.

  Jag har bilder om du vill se. Isåfall får du säga till så kan maila över dom.

  Hälsningar
  Nina

  SvaraRadera
 3. BEHÅLL!! De djupa höga skåpen är superpraktiska och går inte att få tag i längre. Dessutom kan det bli hur fräckt som helst.

  SvaraRadera
 4. Om du river ut det köket kommer jag aldrig mer prata med dig! ;) Dessa kök finns ju knappt längre tack vare galna moderniseringsivrare. Lyssna på målaren!

  Dessutom, luckorna uppe längs taket är fantastiskt bra för att stoppa undan allt det där man inte använder dagligen men ändå inte vill ha nedpackat i källarförrådet.

  Jag skulle lagt pengarna på nya vitvaror och gasspis alt induktionshäll eller vad det heter (om gasledningar saknas). En ny fläkt.

  Och kanske någon ny färg på luckorna, men inte måla över träpartierna!!!

  Rutigt köksgolv i svart och vitt låter snyggt.

  SvaraRadera
 5. jag tycker du ska fundera på detta - ingen brådska som sagt. för egen del hade jag inte behållt det. men så är jag ingen sådan person heller. :)

  SvaraRadera
 6. Jag skulle (och har) köpt ett nytt kök. Man kan ju fixa det hur snyggt som helst. Om man har råd :D

  SvaraRadera
 7. Åh!
  Vilken skatt!

  Behåll!!!

  Du sätter din unika prägel på det ändå, med din mat och din stil. Combon lär bli oslagbar!

  Vänliga Fjällhälsningar

  SvaraRadera
 8. Jag måste också hålla med din målare. Personligen älskar jag när det är lite gammalt och det finns historier i väggarna. Plus att som det ser ut på bilderna är ju köket fräscht - nej, satsa på lite uppiffning och ha kvar det tycker jag! Det som ni ändå väljer att ändra kommer ju att göra det till "erat" kök ändå. :)

  SvaraRadera
 9. Hej Mikkan!
  Jag bor i ett nyrenoverat/tillbyggt hus på landet och har iofs ett nytt kök. Men när vi bodde i Malmö hade vi just ett sådant retrokök som du visar, som vi tog hand om och målade. Förstår inte varför man ska byta ut bra grejor som dessutom är snygga. Satsa hellre på riktigt bra kyl/frys/vitvaror än att göra dig av med original. www.byggfabriken.com kan guida dig med tidstypiska detaljer, handtag, blandare och annat och annat om du skulle behöva fixa.
  Nu är vi ganska långa, 1.80 resp 1.89, så det enda som man kan tänka på är att gamla kök kan vara i lägsta laget när det kommer till bra arbetshöjd. Lycka till!

  SvaraRadera
 10. Åh! Jag älskar verkligen 50-tals kök och ffa de där söta behållarna! Klart du ska behålla! (Och det går ju alltid att renovera senare om du skulle tröttna :)

  SvaraRadera
 11. Det är jätteenkelt att höja upp bänkskivan! Och jag bara älskas skåp med skjutdörrar. Så praktiskt, och snyggt! Klart ni ska behålla köket. Det hade jag gjort, alla gånger!

  SvaraRadera
 12. Spara det vackra köket! Dessutom är 50-tals kök ofta mycket funktionella och smart utformade! Lycka till! Louise

  SvaraRadera
 13. Här är det för och emot. Min erfarenhet av ett sånt kök var att jag tyckte det var riktigt opraktiskt med de djupa hyllorna upptill, där man aldrig såg vad som stod längst in och hade svårt att nå. Glasförvaringsburkarna verkar hur trevliga som helst men rymmer aldrig en hel förpackning så du måste ha dem OCH plats för de halvfulla paketen.
  Men kvaliteten på lådor och dörrar är bättre än på ett modernt halvdyrt kök. Mitt råd är att ni bor med köket minst ett halvår, känner efter vad som överväger - fördelarna med resurssparande, pietet att behålla det tidstypiska eller praktiskt - om ni nu tycker att det är opraktiskt. Jag håller med om att det är smart att höja bänkarna, lätt gjort och att satsa på bra vitvaror och ett snyggt kakel eller annan väggbeklädnad. Själv skulle jag aldrig mer i mitt liv vilja vara utan gasspis, men det går så bra med gasol. Det har jag haft i sex år nu och precis skaffat en ny gasspis och tagit den förra till landet. Så - bo in er, känn efter och håll oss uppdaterade. Gillar man att laga mat ska man ha ett kök man kan älska.

  SvaraRadera
 14. Behåll stilen som är... helskönt! man behöver inte modernisera allt här i världen

  SvaraRadera
 15. Funkis äger - däremot skulle jag göra en investering - ut med elspisen och in med en skön gasmaskin.

  SvaraRadera
 16. Jag har inte läst vad de andra tycker men snälla söta rar människa, behåll köket! Jag rev ut ett gammalt fint kök en gång och ångrade mig gråhårig sen.

  SvaraRadera
 17. @Alla: underbar feedback, så roligt att ni engagerat er och tyckt till, kram!

  SvaraRadera
 18. klart du ska behålla! jag har också ett 50-talskök, men tyvärr inte med såna där fina snedskåp. Snyggt, praktiskt och trendigt!

  lycka till!

  SvaraRadera