tisdag 30 mars 2010

Operation groddning i full gång

Jag har kommit loss avseende några av de saker jag tidigare föresatt mig själv. Groddningen är i full gång hemmavid, som exempel. I nötpåsen som hänger över diskbänken finns spännande frön som blötlagts och nu sköljs två gånger dagligen. Fler saker är på gång, det puttrar i små bunkar lite här och var och jag ser fram emot att rapportera fullgångna resultat för er. Kikar in hos Gourmetodling och hon visar att det ju går att få fjutt på dem jag just nu försöker mig på, broccolifrön, så jag ger inte upp även om jag varit tålmodig i tre dagar nu utan större resultat.

Som guide på min väg har jag Eanie Greenie, en riktigt trevlig bloggare som är ruskigt kunnig på området. I hyllan står rödklöverfrön, broccolifrön, dinkelgräs och rödkålsfrön. Gro, små knattar, gro!

I min väntan på resultat har jag åtminstone smågroddade linser att njuta av. Lägg önskad mängd röda linser i blöt över natten, låt stå avsköljda i kyl eller sval i kan ske 12 timmar, skölj dem gärna någon gång under den tiden. Redan där har du små fina groddade linser. Om du vill ha en ordentlig groddsvans på dem så får du vänta lite längre, de är annars redo att mumsas på redan nu. Kika riktigt noga på bilden så ser du det lilla vita skottet. Linsen blir alldeles mjukt krispig av behandlingen, just nu en favorit i salladen!Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

12 kommentarer:

 1. Åh så gott!

  Jag har just ätit upp min första omgång broccoloskott... de hann inte fastna på bild så goda var de

  :-D

  SvaraRadera
 2. @Fjällmor: oh la la, det bådar gott, det! :)

  SvaraRadera
 3. efter blötläggning över natten ska linserna alltså sköljas av och sen in i kylskåpet 12 h, men hur ska de stå i kylskåpet? i burk med lock? i burk utan lock?
  kanske dum fråga, men kan man inte så får man fråga :D

  tack för en bra blogg förresten :)

  SvaraRadera
 4. @Liv: hej du, tack för att du kommit hit! :) Jag var lite otydlig där, blir så märker jag med sådant som man gör ofta själv, man är så invand. Jag brukar vara lägga in i en plastlåda i kylen. Jag märkte att de började gro efter att ha lagt i blöt några timmar inför salladsmakande. Sedan när allt inte gick åt, så hamnade det i kylen, jag sköljde av nån gång för att de inte skulle bli sunkiga och vips så vart grodden där! :)

  SvaraRadera
 5. Tack för svaret! Ska testas!
  (btw har jag funnits här rätt länge men bara inte gett mig till känna innan..)

  SvaraRadera
 6. @Liv: där ser man, ännu en överraskning denna dag! :)

  SvaraRadera
 7. Har inte groddat på flera månader, vilket känns helt jättedumt med tanke på hur enkelt och roligt det är!! (För att inte tala om hur grymt nyttigt det är dessutom.)

  Tack för att du inspirerar, nu går jag och blötlägger en omgång alfalfa och broccolifrön omedelbums innan jag kryper till sängs! Tack! :D

  SvaraRadera
 8. Här är också en cool sida om groddning! The Sproutpeople http://www.sproutpeople.com/
  Lite rörig sida men mycket matnyttigt om groddning! Glad groddpåsk! :-)

  SvaraRadera
 9. @Miri: gott mos, kör på! Jag älskar att ha grejjer som puttrar och gror därhemma!

  @Anna: åh, supertack för länken, roligt!

  SvaraRadera
 10. Rödkålsfrön har jag aldrig provat grodda. Ska bli spännande att läsa om vad du tycker om dem!

  SvaraRadera
 11. Jag groddar också! Köpte en bra groddlåda i tre våningar av märket A. Vogel på WholeFood i London. Bockhornsklöver är favoriten så här långt

  SvaraRadera
 12. @Eanie: de börjar ta sig nu, och smakar verkligen rödkål, om än den mer ettriga sorten.

  @AnnaB: så rligt, flera bloggroddare i etern! Har fått det tipset helt nyligen faktiskt, här: http://eaniegreenie.wordpress.com/2010/03/29/bockhornsklover/. Verkar spännande!

  SvaraRadera