torsdag 11 mars 2010

Mat som lagar sig själv

Gå direkt till receptet.

Jag har befunnit mig på work-late-and-hard-island. Där finns typ ingenting. Knappt tid att gå på toa ens. Än mindre tid till att gosa hemma med familjen efter jobbet, träna eller laga mat.

Jag har varit här många gånger förr, sådan är min bransch, men förbannat trist när man inte hinner vara kreativ i lilla köket. Råkost är dock mat som till stor del sköter sig själv. Färska grönsaker sitter ju mest där och är färska och redo som de är, och rawfoodtillbehör tillagas ofta till stor del genom blötläggning och mixning. Snabbt och lätt, om man bara ligger steget före och lägger i blöt över natten och sådär.

Veckans enda vettiga recept som jag kan bjuda på är alltså:

Nötpesto värd sin vikt i guld
/ en näve cashewnötter / en näve pistagenötter / två rågade matskedar svarta sesamfrön / en halv röd paprika / en fet vitlöksklyfta / några soltorkade tomater / olivolja / citronsaft /

Lägg nötter och frön i blöt tillsammans över natten. På morgonen häller du av dem i en sil och sedan rätt ned i en matberedare med lite klös. Lägg i vitlöksklyftan, paprikan och soltorkade tomater i bitar, en splash citronsaft och börja mixa. Tillsätt olivolja (eller raps för den som inte gillar olivsmaken) i en fin stril och sluta när peston fått en fin krämig konsistens.

Jag serverar med spröda salladsblad, röda linser som även de legat i blöt över natten, strimlad purjo, groddar, coctailtomater, avocado, oliver och persilja. Inte så tokigt ändå - under sådana här omständigheter rena rama lyxen! Nu har värsta stressen för veckan lagt sig och om ett par timmar går tåget till Åre. 4 dagar på Copperhill, sweetness!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

7 kommentarer:

  1. Kan man äta röda linser utan att koka dem innan? Bara blötlägga över natten?

    SvaraRadera
  2. Spännande med raw food helt klart! Hopaps du får ta de lite lugnt snart, det är ju fredag imorgon å allt! Kram på dig!

    SvaraRadera
  3. låter jättegott :) jag tycker rawfood är så bra och gott för det gör en inte däst men mätt på ett härligt sätt om du förstår vad jag menar :)

    hoppas att allt är bra med dig!? du får ha en fortsatt bra vecka! kram

    SvaraRadera
  4. Påminner om en "nötspread", som en tidigare chef brukade bjuda på som vegetaristk påläggsalternativ. Låter verkligen jättegott! Hoppas du vilar upp dig ordentligt i Åre.

    SvaraRadera
  5. Mums, låter gott och anpassat även till min arbetssituation som tidvis är minst sagt intensiv. Ha det så bra i fjällparadiset!
    Hälsar fröken Dill

    SvaraRadera
  6. Hej Mikaela, hoppas du har det riktigt skönt i Åre (bilderna talar för det) och kommer hem till en annan ö ;-)

    SvaraRadera
  7. @Plommonet: jajjemän, det är en favorit i salladen hos oss, krispigt och gott!

    @Kryddburken: det är riktigt kul att etsta, man utmanas lite grand, att tänka nytt och utanför sin låda när manråkostar!

    @Molly: vet vad du menar! det man får vara bered på är kanske att äta oftare än man brukar. Med tyngre mat beh jag ofta inte mellanmål på samma sätt som råkost kräver.

    @Annika: man kan nog variera ordentligt också med olika smaker och nötter, busenkelt, önskar jag hade pular med sånt här när jag var veggo!

    @Dill: ibland räcker man itne till för bra matlagning också, då får man ha sina små knep. :)

    @Anna: det har sannerligen varit heeelt underbart, hundspann, afterski, fina middagar, mys vid brasan och längsåkning. Åre är underbart!

    SvaraRadera