torsdag 25 mars 2010

Jungfru Maria bevåffling

Gå direkt till receptet.

Idag är det Vår Fru-dagen, sedermera våffeldagen, en av få mat-tematiska dagar som inte är påhittade av någon PR-byrå någonstans och som jag faktiskt kan acceptera. Jag önskar så innerligt att jag hade mitt dubbeljärn här. Får hålla till godo med våfflor i helgen. Detta år kommer jag inte experimentera alls - ibland väljer jag faktiskt att inte messa med redan gyllene koncept. Här har ni receptet på mina allra bästa frasvåfflor (som jag skrivit om tidigare, men vad tusan):

/ 2 dl mandelmjöl / 2 dl vetemjöl / 2 dl kallt vatten / 1 dl mjölk / 4 dl grädde / 0,5 krm salt / 2 ägg / 2 msk smält smör /

Låt mandelmjölet ligga och svälla i vattnet en stund (motsvarande tiden det tar att spela lite Wii, kika igenom taffel-bloggarna eller locka håret, t ex). Vispa upp grädden separat, "lagom" hårt, något lösare än du skulle göra om du skulle servera kladdkaka, t ex. (El)vispa ihop siktat vetemjöl med mjölken och mandelmjölsblandingen. Slickepotta i det hela i den fluffade grädden, strö i saltet, knäck i äggen, häll i det smälta smöret och kör snabbt ihop med en slev eller ballongvisp.

Smält lite extra smör och plocka fram en pensel att smöra våffeljärnet med mellan varje gräddning. Räcker till att göra 3-4 personer tokigt mätta. Servera med hjortronsylt, färska blåbär eller som på bilden - med säsongens sista granatäpplen!Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

11 kommentarer:

  1. fel dag, men det blev plättar på en torsdag iaf.. =) tack för påminnelsen, ja var ju suuugen!

    SvaraRadera
  2. Vi hoppade våfflorna

    Blev lyxig enkelhet i cevapcici av renfärs och krämig kålsallad istället.

    Kanske våfflor till helgen..?

    hmmm...

    Fundersamma fjällhälsningar

    SvaraRadera
  3. Nu har jag precis käkat våfflor---men det blev den gamla hederliga sorten. Dina såg spännande ut! Kram

    SvaraRadera
  4. cheezus vad gott det låter! nästa gång får det bli ovanliga-våfflor istället för vanliga.

    trevlig helg!

    SvaraRadera
  5. @Hana: inte helt fel det heller! :)
    @Fjällmor: åh, så lyxigt! Jag kör våfflor till nästa helg jag, då jag är återförenad med mitt järn i Götet!

    @Sofy: en av få som höll på traditionen ändå. Impad! :)

    @Charlotta: promise, det är verkligen det lilla extra. Tack för titten, förresten!

    SvaraRadera
  6. Det här receptet funkade inte. Man måste lägga till en dl vetemjöl. Då håller dom ihop.

    SvaraRadera
  7. @Anonym: så trist att höra, att det inte funkade, konstigt? Jag hade tidigare en dl mindre mjöl än här, och då blev de inge bra, men när jag lade till ytterligare en, så att det var lika delar mandelmjöl och vete så funkade det superbra i mitt järn! Kanske om det får stå och svälla några minuter, för att mjölets gluten helt skall komma igång?

    SvaraRadera
  8. Som mandelmjöl rev jag vanlig sötmandel. Det kanske inte är samma sak som mandelmjöl?

    Smeten fick dock svälla i kylen över natten.

    Var köper man mandelmjöl?

    SvaraRadera
  9. Jag gjorde eget mandelmjöl genom att riva vanlig sötmandel. Kanske blev det för grovt? Smeten svällde i kylen över natten.

    SvaraRadera
  10. @Anonym: aha, så kan det vara då, att det inte var fint nog kanske? Tidigare har jag köpt mandel/nötmjöl på Lidl som är den enda daglivs som verkar ha sånt, numer köper jag på t ex www.ravarubutiken.se (mjöl av tigernötter dock, något sötare) eller gör själv. Funkar bäst om man mixar blötlagda mandlar i en kraftfull mixer eller blender med två delar vatten, och sedan häller av vätskan i en silduk el liknande (vätskan=mandelmjölk är toppen att ha i t ex smoothies!). Pulpen du får över är riktigt finkornig och dessutom redan lite svälld! Lycka till!

    SvaraRadera
  11. det blev faktiskt proteinpulvervåfflor.. mysko men gott!

    SvaraRadera