fredag 8 januari 2010

Utan stabiliseringsmedel försmäkta vi på denna ö


Jag handlade med maken häromdagen här hemma på Kungsholmen. Han stoppade ned en baguettesallad med curry och kyckling i kundvagnen, hans favorit. Jag insåg att jag 1) har 4 dl majonnäs hemma att göra av med, 2) borde kunna göra en sallad som är mycket bättre själv. Men, tänker ni, din hemgjorda sallad kommer ju sannolikt inte att innehålla varken surhetsreglerande medel, potatismjöl, vegetabilisk olja, stabiliseringsmedel, dextros, glukossirap, majsstärkelse, konserveringsmedel, E202, E211, E412, E452, E450, E415, E509, E621 eller E1422 - hur skall det då kunna bli mumsigt? Tja, typ såhär:

2 hungriga portioner
/ ca 1 dl majonnäs / 2 tsk vatten / 2 rågade msk creme fraiche / 1 msk finhackad ättiksgurka / 2 msk finhackad persilja / 2 msk finhackad paprika / 2 vitlöksstänger* / curry / kanel / cayennepeppar / gurkmeja / salt&peppar / grillad kyckling i kuber efter behag, ca 3 dl /

Rör ut majonnäsen med vatten, ta mer vatten än angivet om den inte är smidig nog i konsistensen. Krydda med finhackade vitlöksstänger (om du inte får fatt på denna underbara lilla växt så går lite vårlök och en vanlig lite vitlöksklyfta säkert också bra), din favoritcurry (jag gillar den riktigt gula söta varianten), en doft av kanel, två puffar cayenne, salt och peppar. När kryddningen sitter, tillsätt persilja, paprika och ättiksgurka, samt gurkmeja för att fräscha upp färgen en smula. I med kyckling motsvarande ungefär ovan/bröstbiten på en grillad kyckling.

Jag serverade med hackade gröna tomater, finskivad rödkål och lite surdegsknäcke. Kände att jag klarade skivan ändå, maken smakade och sa att "det här var inte äckligt!" Jag undrar för mig själv hur det blev så här, att produkter som bygger på i grunden rätt enkla okomplicerade recept numer har innehållsförteckningar långa som jag vet inte vad. Vem vill ha allt crap som finns i fabriksmaten liksom, egentligen? Jag uppmanar er alla: gör det själv istället, ta maten i egna händer!

Och med detta tar jag helg. Puss.

* Kallas även senshyu på paketet. När jag googlar på det så hittar jag inte mycket, och på bilderna ser senshyu ut som vanlig gul lök. Någon som vet hur detta hänger ihop? Är de strån man kan köpa det som växer ovan jord på lökarna, eller är det två helt olika växter där senshyu är nån form av samlingsnamn?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

7 kommentarer:

  1. Jättebra tips och låter fantastiskt gott! Och tänk på dessa trekantssandwichar man kan köpa på bensinstationer osv - ut med dom och in med hemgjort! :-)Trevlig helg!

    SvaraRadera
  2. låter jättegott :)
    jag läste att du har en whippet. hur skulle du beskriva den rasen? har du haft den länge? jag funderar nämligen på en hund och whippet är en av de, skulle vara kul att höra vad en ägare till en säger :)

    ha en bra helg!//Molly

    SvaraRadera
  3. Gott nytt själv M. Gick precis in här och kikade. fantastiskt! Måste tipsa A för hon är helt inne på sånt här. Kram K

    SvaraRadera
  4. Så ni ska flytta hit? Skoj och välkomna! (såg inlägget längre ner men kommenterar här) Tack för ditt chokladtips, jag hoppades att just nu matkunnig och nytänkande skulle kommentera :). Jg läser inte så mycket (inga) matbloggar så kommer du över något varmchokladrecept utan sötnings eller socker i, lite a la LCHF så säg gärna till.

    SvaraRadera
  5. Visst är det läskigt när man upptäcker hur mycket skräp det är i all färdig mat. Efter att ha läst hemlige kocken och äkta vara så är jag förbluffad över många saker som jag inte visste innan. Många enkla maträtter som är rakt igenom ljug och båg och skräp.

    Curryn ser jättegod ut. Den skall jag testa vid lämpligt tillfälle.

    /Nina

    SvaraRadera
  6. @Anna: I know, det är så mycket skit i det där...

    @Tessan: supermums, tog slut på nolltid! :)

    @Molly: japp, har en whippet på 1,5 år nu, underbar liten onge. Kikar in hos dig i veckan och berättar med!

    @K: super, så kul att hon också nördar!

    @Frida: yes, nu är det tid för ändring och helhjärtad satsning på stockholm efter flera år av kringflackande. Jag testade en bra chokoblandning idag: 2,5 mjölk, en nypa salt, lite äkta vanlijstång/vaniljpulver, 2,5 msk kakao, 1 msk agavesirap (typ nektar, finns på hälsokost och raw food-shoppar, eller ekoaffärer som ekostore i Gbg)

    @Nina: man blir mer och mer sugen på att göra själv, och veta vad man stoppar i sig tycker jag!

    SvaraRadera