söndag 24 januari 2010

Snabb som en mussla

Snabbmat när det är som bäst, pillmat när det är som bäst, pyssla-om-dig-själv-mat när den är som allra bäst: musslor!

/ ett nät blåmusslor / 2 msk tomatpuré / 1 tsk honung / 3 vitlöksklyftor / en burk tomater / en näve förvälld grönkål, bladspenat eller färska gröna blad / en näve champinjoner / 2-3 dl vitt vin / skaldjursfond och 1-2 dl vatten / 0,5 kuvert saffran / salt&peppar / olivolja /

Fräs skivad svamp, tomatpuré och saffran i rikligt med olja. Lägg i slarvigt hackade vitlöksklyftor, en burk tomater (gärna hela körsbärstomater!), bladgrönt och ös över vin och fond. Låt bubbla medan du rensar bort de musslor som är trasiga eller som redan öppnat sig. Skrubba de som är bra exemplar, lägg i dem i såsen och låt ligga där i nån minut tills de alla öppnat sig.

Vissa musslor öppnar sig inte, och de är inte bra, så skippa att äta just dem. Resten njuter du med gott samvete, som de är eller med en klick smakrik aioli. Och, var rädd om fingrarna, de är vassa små rackare.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

3 kommentarer:

  1. Mmm, musslor är ju så gott, älskar i och för sig alla skaldjur ;-)

    SvaraRadera
  2. Jag gick också och funderade på musslor idag, äter det alltför sällan

    SvaraRadera
  3. @Martina: man är ju rätt Göteborgspräglad där, och skadad i det avseende att man alltid förväntar sig toppkvalitet!

    @AnnaB: samma här, och det är ju så fånigt för det är ju både billigt och lyxigt - och snabblagat!

    SvaraRadera