måndag 19 oktober 2009

Med brodern på Mauritz


Jag är lite ledig idag, och befinner mig dessutom i Göteborg. Bokade in en date med min kära bror, André. Vi gick och tog en anrik kopp kaffe på Mauritz på Fredsgatan. Sedan 1888 har det bedrivits kaffehandel där, och nu finns där bästa koppen i stan tycker jag (och har så varit under många år). De talar inte i espressotermer utan frågar med om du vill ha en svag, normal eller jättestark kopp. De rostar bönorna själva (till kaffenördars förtjusning), och man får olika blandningar varje gång man kommer in.

Du kan köpa helt naturella kaffebönor där och rosta själv hemma till önskad styrka. Antar att det är en smula trixigt, men jag skall ge mig på det någon gång, nu när jag har en helautomatisk kaffemaskin ändå, som maler bönorna själv.

På Mauritz står du och fikar, läser någon fancy dagstidning och ser lite lätt kontinental alternativ kulturellt framstående ut. Rummet är litet och varmt, och även om jag varken är kontinental eller särskilt kulturellt framstående nuförtiden så känner jag ändå att jag platsar och mår bra hos dem. Vill man fika fullt ut så kan man köpa deras hembakta grahamsfrallor med greve och smör, alt bulle med plommon, rabarber eller äpple. Enkelt koncept, inte en svulstig mastodontmuffin så långt ögat kan nå.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

7 kommentarer:

 1. Verkar ju vara ett trevligt ställe! Konstigt att jag aldrig varit där under mina sju år i gbg..

  SvaraRadera
 2. Oj, kaffe som ju är världens lyx. Låter som ett riktigt trevligt ställe. Tycker du annars att din kaffemaskin fungerar bra o gör gott kaffe? Borde så småningom uppgradera mig från mocca-pot:en till nåt mer avancerat :)

  SvaraRadera
 3. Mmmm, kan riktigt känna doften av nymalda bönor... Har förresten en utmaning till dig hos mig, lite lagom barnslig :-)

  SvaraRadera
 4. @Andrea: du måste bara besöka, vettiga priset och en fika så enkel att det nog är att anses som den godaste stan har att erbjuda! :)

  @Snorkkis: så ser jag det också! jag dricker bara 1-2 koppar om dan, och då vill jag att de skall vara riktigt fina också! Den jag har hemma nu är min bästa kompis. Jag ville ha en helautomatisk där man kan ställa in styrkan, det blir superb kvalitet tycker jag! Min kostade strax under 4000:-, en present till mig själv i somras efter en tuff jobbvår. Här är den: http://njutmaten.blogspot.com/2009/08/nu-ar-min-vackra-odea-antligen-har.html

  @Bitte: visst är det något lite extra, doften är ju halva grejjen!

  SvaraRadera
 5. Åh, jag var på Mauritz idag och fikade! Tog med Christian, som aldrig fikat där, vad han kan minnas. Han sa att hans americano var det godaste han någonsin smakat. Min au lait och äppelbulle var GRYMT goda. Mauritz regerar.

  SvaraRadera
 6. @Nina: det var tur för Christian det! Många Göteborgare verkar bara gå förbi stället och inte registrera att det finns, men för mig är det ett riktigt vattenhål! :)

  SvaraRadera
 7. Hey, jag var ju också i GB då, inte fick jag nån fikadejt för det. Hrmf, när man åkt så långt och allting...

  SvaraRadera