lördag 8 augusti 2009

Off trail

Ojoj, vilken dag! Efter lunch berättade min ständigt surfande make att han hittat ett nytt större naturområde i närheten via eniro maps. Jag blev pepp och föreslog att vi skulle ge oss ut direkt. Efter ett gäng år i Bergsjön har vi sett det mesta. Mycket vacker natur här ute, men nytt är alltid roligast. Målet var att hitta en sjö som finns mitt i området, vilket är kallat Paradiset för övrigt.

Vackra stigar i härlig blandskog. Blåbär i enorma mängder, jag kunde bara inte sluta äta! Det tog någon timme i lättare terräng innan vi var framme vid sjön. Undangömd, lite svår att komma till. Sjöfåglar, gigantiska trollsländor, näckrosor. Helt värt sökandet!

Av någon anledning så tänkte vi gena till huvudstigen inför hemvägen. Hört den förut? Vi var redan på en höjd och fortsatte klättra på en mindre stig. Plötsligt fanns det inte så mycket stig längre och efter ett, kanske två rätt kackiga vägval så befann vi oss plötsligt in the middle of nowhere. Sly, fallna träd, klippor, sluttningar, sumpmark, det var bara att plöjja på för att komma hem. Vi hade GPS i mobilen och såg att vi var påväg åt rätt håll, men vi blev rätt snart varse att vi hade tagit oss upp på en höjd som krävde klättringsutrustning om vi skulle ta oss ned i säkerhet.

Vi tog oss ned i små etapper där det gick. Jag kände hur mycket starkare jag blivit i mina ben, hur jag blivit stabil av våren och sommarens coreträning. Inga problem att klättra, hoppa, slinka under stammar, kana ned för sluttningar, balansera på smala tuvor med vatten runtomkring. Plötsligt blev det hela ett kvitto på att jag kan vara igång en längre stund under låg/medelintensiv belastning, och att jag klarar det bra mentalt utan att känna att det är hopplöst. Istället för att få panik över att vara vilse så tyckte jag att det var roligt under större delen av turen.

Vilken befrielse när vi kom ned för berget tillslut! Vi kasade ned på en dinerande familjs bakgård, de garvade och vi tackade till oss. En källa i närheten gjorde underverk eftersom vi inte hade druckit i värmen på ett gäng timmar, och ikväll lär jag somna som ett litet barn!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

10 kommentarer:

 1. Haha! Så himla typiskt att trilla ner i en trädgård, och ännu mer typiskt att det skulle sitta ätande människor där. :P Men shit vad roligt det lät! Gå vilse i sina egna hemtrakter och hamna på berg och grejer! Värsta äventyret. Det skulle jag också vilja göra. :) Bra att ni kom hem hela och hållna... :D

  SvaraRadera
 2. Det var ett riktigt äventyr ni kom ut på! :-)
  Kul att undersöka ny områden.
  Ha det fint! Kram

  SvaraRadera
 3. Det är för såna där tillfällen man tränar; för att ha en kropp som aldrig b egränsar en från det man vill göra, det är mitt mission i alla fall. Kul!

  SvaraRadera
 4. @therese: det kändes så himla typiskt liksom, de satt där och skramlade med besticken, haha! Summa summarum så var det en kul utmaning, och det blev sannerligen ett fett fyspass. Vi kunde liksom ta oss ned med nöd och näppe, bara för att finna att vi hamnade på ett ställe där vi inte kunde komma vidare, då var det bara att ta sig upp igen... :)

  @sofy: jag håller helt med dig. jag började PT-träna för att klara vardagslivet, flytta åt kompisar, bära tungt bagage, lubba till bussen, allt sånt där, utan att det känns som att man är döende. Sen kommer man ju vidare i träningen och finner glädje och mål i den i sig, men i slutändan handlar det ju ändå om att kunna leva utan begränsningar och kunna leva länge därtill!

  SvaraRadera
 5. Vilket off-trail pass! Ibland kan det vara bra att inte vara medveten om vad som väntar. Och absolut bästa sättet att upptäcka näromgivningen!

  SvaraRadera
 6. Låter som om ni hade ett härligt off-trail äventyr! :) Vi gjorde något liknande för snart en vecka sen.. himla skoj!

  Är det er vovve som tittar ut över vattnet?

  SvaraRadera
 7. Vad härligt att få ett kvitto för träningen i praktiken! Måste kännas hur peppande som helst :)

  Jo testa Pilates med boll tycker jag! Det var verkligen överraskande rolig träning tycker jag :)

  SvaraRadera
 8. @sorkfröken: helt riktigt, hade vi vetat innan hade vi garanterat fegat :)

  @lotta: japp, det är den beryktade vovven, vår lilla whippet, 1 år gammal nu.

  @jenna: kändes superpeppande! tidigare på dan hade jag tänkt på att jag vill ge mig ut på längre vandringar som en del av förberedelse inför kommande långåkningar på skidor för att träna både fysiskt och mentalt på att vara igång under flera timmar. så, det passade ju väldigt bra detta. :) Skall absolut testa en klass då, är nyfiken!

  SvaraRadera
 9. Åh, vilken härlig dag ni hade. Samma här, vi var i Tyresta Nationalpark och latade oss och badade. Mycket trevligt! Ska kolla in siten om lowcarb/bloggportal! Tack!

  Trevlig ny vecka!

  Emilia

  SvaraRadera
 10. @Emilia: åh, vilken upplevelse det måste varit! Jag gillar områden med riktigt långa som man kan gå läänge läänge på, känslan av att upptäcka är fantastisk!

  SvaraRadera