lördag 21 mars 2009

Lite lyx på lördagskvällen

Ibland får man experimentera lite med kryddning för att göra maten spännande. Jag tog upp ett paket hälleflundra ur frysen och gjorde det här:

- Skar ned ett litet huvud blomkål, en halv zuccini, två stänger blekselleri, en halv gul lök & ca 150g champinjoner
- Smälte ca 100g smör i en stor kastrull, fräste ett par pressade vitlöksklyftor däri. Fräste sedan i de hackade grönsakerna
- Efter att allt fått lite färg fick det hela bubbla loss på rätt svag värme med 2-3 dl grädde, 2-3 dl vitt vin från förra helgen, salt, peppar, ordentligt med curry, hackad persilja och en buljongtärning
- Efter att vinet reducerat så att alkoholsmaken försvunnit, så stoppade jag i 600 g fisk i bitar. Fisken var färdigt på nolltid (ett par minuter max) och soppan serverades.

Denna sats räcker till en 3-4 portioner. Har man i ytterligare smör så blir ju soppan givetvis mer mättande och räcker till 4 portioner utan problem. Jag trodde inte att smaken av vitt vin och curry skulle gifta sig så här bra, men vinet gav fyllighet och curryn en fin kompletterande styrka. För att inte tala om en urvacker färg!

2 kommentarer:

 1. mm... så gott det låter.
  Nu blev jag hungrig.
  Det är nog dax för lite god frukost :)

  SvaraRadera
 2. Visst blir man sugen! :)
  Denna fisksoppa kommer räcka ett par dar - och nästa gång kommer jag göra den efter en räkkväll så man kan göra egen skaldjursbuljong och skippa tärningen!

  SvaraRadera