torsdag 5 mars 2009

Go nuts

På listan över vad som är ok att mumsa ur LCHF-synvinkel så är ju nötter sådär bra. Många älskar ju nötter och det är ju en bra ersättning för chips och andra. Igår undersökte jag det hela lite närmre och insåg att det beror verkligen på vilka nötter man väljer, om det är ok eller ej. hasselnötter, valnötter och paranötter hade alla en superlåg kolhydrathalt kring 3g/100g, medan andra såsom t ex cashewnötter och mandel hade skyhöga halter på 15-30g/100g.

Att tala om nötter som grupp av livsmedel blir alltså lite snett, då en näve valnötter inte på långa vägar får samma effekt som en näve cashew. Ni mer erfarna LCHF:are får gärna kommentera hur ni ser på nötter och om det är en schysst del av ett mellanmål t ex.

De flesta sorters nötter finns också ekologiskt till vettigt pris (vettigare än tidigare när det var helt nytt) från t ex Biofoods.

Exakta näringsöversikter kan du söka efter här.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

5 kommentarer:

 1. Det beror ju också på
  1. vad man menar med "lågkolhydrat" - ska man hålla sig under 10% kolhydrater är "nötter i allmänhet" kanske inte bra, men det finns ju mindre strikta varianter (som somliga rekommenderar att man förr eller senare bör gå över till, och då få i sig kolhydrater via "naturliga" källor, som t ex linser och nötter)

  2. glykemisk belastning, om man har ett GI-tänk. En ingrediens med relativt högt GI kan ju ha så pass låg GB att det inte spelar nån roll (eller att man måste äta flera kilo av det för att det ska få nån påverkan på insulinet

  Med tanke på hur du verkar äta tror jag hasselnötter kan vara okej, förutsatt att du inte äter jättemängder av det!

  SvaraRadera
 2. Intressant, är det den höga andelen mättat fett då som tar ned GB?

  SvaraRadera
 3. Jag måste läsa på om glykemisk belastning och återkomma! Men vad jag förstått är det kopplat till varför t ex frukt och bär är mer okej än socker.

  SvaraRadera
 4. Hej !
  Hmm...ja, det är ju tänkvärt,att inte dra alla nötter på samma kam...
  Ska kika vidare på din sida !
  Lycka till /mvh Bittan
  viktsteg.blogg.se

  SvaraRadera
 5. Hej Bittan, välkommen hit, kul att du läser, jag kollar in din blogg också!

  SvaraRadera