Jag läste på Kaktusblommans blogg Matbluffen om GI-metoden. Sist i inlägget ställer han/hon sig tveksam till LCHF eftersom kosten innehåller lite frukt och grönt. Jag förstår var detta kommer ifrån, för det talas sannerligen inte om grönsakerna i LCHF-kosten, utan det som lyfts fram på bloggar och informationssidor är den tuffa delen: att lägga till mycket mer fett i kosten än vad man lärt sig är okej. Jag tycker att det är synd, för det är ju inte som om behovet av fibrer eller antioxidanter försvinner bara för att man äter mindre kolhydrater. Kalorimängden och kolhydratmängden i många grönsaker är dessutom låg, så det är alltjämt en viktig del i en kost som man vill behålla hela livet. Jag tror att variationen i kosten är otroligt viktig för att få den att funka i ett längre perspektiv.
LCHF-kosten innebär ju inte ett plötsligt överdåd av kött och fisk som det kanske först verkar, och trots att man skall byta ut kolhydratenergi mot energi från fett så är det en missuppfattning att man kan/bör hälla i sig fett hela dagarna. Jag själv äter alltjämt mycket grönsaker. Den stora förändring jag har gjort här är att jag slutat äta frukt nästan helt till förmån för grönsaker, som också är söta i smaken men som innehåller betydligt mindre kolhydrater.
Följande rekommenderar jag varmt som en del av den dagliga kosten, då kolhydrathalten är låg, de ger bra mättnad och har höga halter av nyttiga näringsämnen:
- Olika former av kål: rödkål (4,2 g kh/100g), vitkål (4 g kh/100g), brysselkål (4,8 g kh/100g), broccoli (3,12 g kh/100g), blomkål (3,85 g kh/100g) och savojkål (3,6 g kh/100g)
- Alla typer av sallader och späda blad (generellt (1-2 g kh/100g)
- Alfaalfagroddar (0,8 g kh/100g)
- Spenat (0,6 g kh/100g)
- Rädisor (2 g kh/100g)
- Haricot vertes (3,2 g kh/100g)
- Avocado (4,1 g kh/100g, meeeen också hela 15,3 g fett)
- Squash (2,2 g kh/100g) och aubergine (3,8 g kh/100g)
- Champinjoner (2,9 g kh/100g), kantareller (0,7 g kh/100g) och annan svamp
- Fänkål (2,8 g kh/100g)
- Grön parika (3,31 g kh/100g)
- Stjälkselleri (1,8 g kh/100g)
Mindre sällan äter jag även tomater (3,72 g kh/100g), gul paprika (4,37 g kh/100g), sockerärtor (6 g kh/100g) och gröna ärtor (9 g kh/100g). Även om både tomater och paprikan ligger inom den gräns jag går efter (ca 5 kh/100g livsmedel), så har jag anammat lite av Johannas tanke om att söta smaker i sig stimulerar sötsuget, det känns logiskt. Jag upplever ingen sorts kål som särskilt söt, och därför känns det bättre att äta mycket av snarare än tomat, trots att tomaten i jämförelse ligger bättre till på pappret än t ex brysselkål.
(Näringsvärden hämtade från Miljömat)
Läs även andra bloggares åsikter om Grönsaker, Vegetariskt, Johannas kost och hälsa, LCHF, Low carb, Spenat, Sött, Kolhydrater, Näringsvärde, Fett
måndag 13 april 2009
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
själv älskar jag alla grönsaker, kanske därför som jag trivs så bra med kosten =)
SvaraRaderaKul att se att så många gillar grönsaker och spenat är ju nog det bästa som funkar riktigt bra både varmt och kallt. =)