lördag 11 april 2009

Äggens förträfflighet

Härligt att läsa denna artikel i DN idag. I kombination med Livsmedelsverkets nya hållning i fråga om äggens nyttighet så känner jag att jag verkligen är inne på rätt spår. Mycket ägg i kosten är bra av många skäl; det är en bra källa till både protein och fett med mycket lite/inga kolhydrater, innehåller många vitaminer och spårämnen och är dessutom klimatsmart att äta jämfört med köttprodukter exempelvis.

Allra bäst blir det när Bondens Egen Marknad i Göteborg kickar igång i sommar, då kan man köpa ekoägg direkt från bönderna (tillsammans med massa annat smask såklart).

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

4 kommentarer:

 1. Klimatsmart är att äta sojaproteinet som hönorna matas med och sluta bidra till utfiskningen via fiskmjölet de också matas med. Tänk lite längre än näsan räcker.

  SvaraRadera
 2. Ja, redan idag har man ju möjlighet att köpa ägg från höns som fått vegetabilisk utfodring, i i det ekologiska jordbruket jobbar man inte bara för att komma bort från fiskmjöl (vilket ju är allt annat än vettigt) utan även från soyamjölet. Lokalproducerat och vegetabiliskt är det enda sättet tror jag för att få friska djur som mår bra och för att komma bort ifrån en industri som bygger på tunnelseende. Alla måste se sig själva i det stora hela. Så, som sagt, marknader där producenten själv finns med är det bästa sättet att handla sådana här varor, då man kan ställa alla frågor man har själv direkt.

  Vad gäller soya så är det absolut mer effektivt att vi själva äter det än att det passerar genom ett djur, men produktionen är problematisk i sig och det absolut klimatsmartaste är ju att äta sådant som odlas närmre oss, efter säsong. Om man nu skall tänka längre än sin näsa, kanske man inte alls skall stoppa i sig soya odlad på regnskogsmark?

  SvaraRadera
 3. Ägg är jättebra föda! Och så praktiskt.

  SvaraRadera
 4. Jag älskar ägg, ägg är jättegott, men min mage tål det inte :/ Lika illa med grädde :/

  SvaraRadera